Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

Θυμάρι ( Ένας φυσικός θησαυρός)


Το θυμάρι είναι είναι ένας πολυετές θάμνος μικρού ύψους , με βλαστούς όρθιους και μοβ άνθη, είναι ένα φυτό εξαιρετικά ανθεκτικό, και με πολύ ευχάριστο άρωμα και με έντονη οσμή ρίγανης.



Η ονομασία του μάλλον προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό ρήμα "θύω", ευωδιάζω.Το βρίσκουμε στις μεσογειακές περιοχές της Ευρώπης . Ανθίζει από τον Μάιο μέχρι και τον Ιούλιο.


Κατευναστικό στη βρογχίτιδα και στον ισχυρό βήχα, βοηθητικό για αναπνευστικά προβλήματα και σε περιπτώσεις γρίπης , χρήσιμο για γαργάρες , πονόλαιμο , λαρυγγίτιδα , φαρυγγίτιδα , σταματάει την τριχόπτωση , εξασφαλίζει διαύγεια πνεύματος . Έχει ισχυρή αντισηπτική δράση γιατί περιέχει θυμόλη. Έχει αντιμικροβιακή δράση, είναι τονωτικό και δυναμωτικό , κατά της ατονίας του πεπτικού συστήματος, στον χρόνιο κατάρρου, κατά της λευκόρροιας και της αμηνόρροιας. Είναι ακόμη αντισπασμωδικό, απολυμαντικό. Χρησιμοποιείται, επίσης, κατά της δυσπεψίας και των αερίων. Είναι αντισηπτικό, κατευναστικό της βρογχίτιδας, του κοκκύτη και του επίμονου βήχα. Είναι ακόμη κατά των πονόδοντων, αν τρίψετε τα ούλα με θυμάρι καταπολεμάτε η ουλίτιδα. Αποσμητικό που βοηθά τον ύπνο. Είναι κατά των αυτοδηλητηριάσεων, κατά της διάρροιας, της δυσεντερίας και αντιπυρετικό, χρησιμοποιείται κατά των βακτηρίων και για την απολύμανση των πληγών. Είναι θερμαντικό και με το λάδι ή το βάμμα του μπορείτε να κάνετε εντριβές, που ανακουφίζουν από μυϊκούς και ρευματικούς πόνους. Συνιστάται ακόμα και ως καταπραϋντικό σε περιπτώσεις άγχους.Τονώνει το ανοσοποιητικό, είναι αποχρεμπτικό. Ένα κλαδάκι θύμου στο δωμάτιο αρρώστου αρωματίζει τον αέρα και προκαλεί ευεξία.



Οι Ρωμαίοι στρατιώτες έκαναν μπάνιο σε νερό αρωματισμένο με θυμάρι για να έχουν σφρίγος και ενεργητικότητα .



Οι γυναίκες στον Μεσαίωνα κεντούσαν κλαριά θυμαριού και τα έδιναν στους ιππότες τους.





. .Βάλτε το στην κουζίνα σας
Τα φύλλα του θυμαριού, όταν ξεραθούν, έχουν πράσινο λαδί χρώμα και αναδύουν πλούσιο το άρωμα τους όταν θρυμματιστούν. Η γεύση τους είναι πολύ δυνατή, ελαφρώς καυστική και πλούσια. Χρησιμοποιούνται και σαν μπαχαρικό σε διάφορα φαγητά, σε ψάρια, κρέατα,κυνήγι και λουκάνικα σε διάφορες σάλτσες(ιδίως ντομάτας),τυριά (ιδίως κρεμώδη) στα φασολάκια και τον αρακά στο στιφάδο και σε σούπες πάνω στα λαχανικά, τις σαλάτες και τα ζυμαρικά σας.

Είναι ακόμα βασικό συστατικό του λικέρ βενεδικτίνη




Το θυμάρι είναι ιδιαίτερα αγαπητό στις μέλισσες και το θυμαρίσιο μέλι είναι εξαιρετικής ποιότητας.




Αρωματικό λάδι: σε 1 λίτρο ελαιόλαδο βάλτε 3 κουταλιές θυμάρι. Αφήνετε το μπουκάλι σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για 20 ημέρες και μετά το σουρώνετε.




Το αιθέριο έλαιο που περιέχει χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία και για την αντιμετώπιση ασθενειών των φυτών.


Κολόνια ανδρική : Προσθέσετε 10 gr άνθη θυμαριού σε 250 ml λευκό οινόπνευμα . Κλείνετε το μπουκαλάκι με φελλό και τ΄αφήνετε 2-3 εβδομάδες στον ήλιο. Μετά το σουρώνετε και η κολόνια είναι έτοιμη.

3 σχόλια:

İlhami Uyar είπε...

Some older man says thyme tea prevent diabet ills.Thank you nice sharing.Best wishes.

IxNiLaTiS είπε...

Δυστυχώς εδώ Μαρκόπουλο Μεσογείων που έχω 18 κυψέλες το θυμάρι δεν έδωσε σχεδόν τίποτα.

Beekeeper είπε...

ωραίο post! κατατοπιστικότατο.
Δυστυχώς κι εγω στα μεσόγεια τα έχω.. δεν πήγα ουτε κι εγω καλα. Πολύ βροχή βλέπεις.