Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

Σφήκες Ξανά

Οι Σφήκες επανήλθαν και φέτος πιστές στο ραντεβού τους με τα μελίσσια με λίγο καθυστέρηση θα έλεγα αλλά με την ίδια αποτελεσματικότητα δες εδώ


Έχω 2 ειδών πορτάκια στο πιο στενό οι μέλισσες περιμένουν τις σφήκες εσωτερικά μόλις επιτεθεί ο Σβούρος οι μέλισσες εμφανίζονται και τις περισσότερες φορές παίρνει μια μέλισσα και πηγαίνει πιο πέρα και αρχίζει να την τρώει.


Στα άλλα πορτάκια που είναι πιο φαρδιά οι μέλισσες τα έχουν καλύψει εντελώς



Οι μεγάλες κόκκινες σφήκες είναι πολύ ανθεκτικά έντομα αυτή εδώ μετά από μερικά λεπτά μάχη με τις μέλισσες καταφέρνει ζαλισμένη λίγο να ελευθερωθεί από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό των μελισσών


Οι πιο μικρές κίτρινες σφήκες από την άλλη δεν πιστεύω ότι αποτελούν ιδιαίτερο πρόβλημα μπαίνουν στην κυψέλη και κλέβουν λίγο μέλι αλλά δεν κάνουν ζημιά στον πληθυσμό. Φέτος έχω ανακαλύψει αρκετές φωλιές μια από αυτές είναι εκεί που δουλεύω και έτσι μπορώ να την παρατηρώ σχεδόν καθημερινά είδα ότι τον Αύγουστο δεν είχαν καθόλου γόνο αρχές Σεπτεμβρίου 5-6 σφήκες δημιουργούσαν ομάδες που δεν ήταν πάνω στη φωλιά αλλά μερικά εκατοστά πιο πέρα μετά πήγαν 2 μέτρα δεξιά και ξεκίνησαν να φτιάχνουν μια νέα φωλιά.


Στη νέα φωλιά πήγαν με συχνότητα 5 σφήκες την μέρα για 4 μέρες μέχρι που έγιναν περίπου 20 σφήγκες είναι πολύ πιο δραστήριες από ότι στην παλιά τους φωλιά και περισσότερο επιθετικές.



Ενώ υπήρχε άδεια φωλιά από πέρσι 2 μέτρα αριστερά δεν πήγαν σε αυτή αλλά προτίμησαν να φτιάξουν δική τους.

Σε μια μικρή συκιά βρήκα άλλες 4 σφηκοφωλίες μικρότερες στην προσπάθεια να τις φωτογραφίσω έφαγα αρκετά τσιμπήματα είναι πιο επιθετικές από τις άλλες που έχουν δεχτή την καθημερινή μου παρουσία σχεδόν γνωριζόμαστε.



Παρότι η φωλιά προστατεύεται από την βροχή μετά από 2 μέρες καταρρακτώδεις βροχές τα 2/3 από τις σφήκες έχουν χαθεί.



4 σχόλια:

Exagono είπε...

Aλεξανδρε μη μου τις θυμιζεις.
Περσι εχασα 4 μελισσια πο τις μικρες κιτρινες.Ηταν πιο πολλες απο τις μελισσες.Φετος ευτυχως τιποτα.

Anestis Ketsetzidis είπε...

Η λύση ή μάλλον η ανακούφιση είναι η κόλλα με δόλωμα.Εδώ πάνω έχουμε σχεδόν μόνο τις κίτρινες.

kkokinos είπε...

Καλημερα Αλεξανδρε!για ριξε μια ματια και εδω!http://kypseli.blogspot.com/2009/09/vespa.html

galifabee είπε...

Παιδιά βάζω κόλλα και πιάνω αρκετούς σβούρους δεν βάζω φώτο γιατί είναι μακάβριο το θέαμα πιάνω γύρω στους 200 η κάθε παγίδα.