Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009

Επιθεώρηση μελισσών το Γενάρη

Με καλό καιρό και λίγο νοτιά έγινε η επιθεώρηση του Γενάρη



Οι μέλισσες ζωηρούλες είχαν μεταφέρει το μέλι από τα ακριανά πλαίσια προς την μελισσόσφαιρα είχαν αρκετό μέλι είχαν φάει και όλο το ζυμάρι.






Μάζευαν και νέο μέλι γιατί καθώς έβγαζα τα πλαίσια το μέλι έσταζε.



Έβγαλα και τις ταινίες Απιστάν που είχα βάλει για την Βαρρόα και είδα μεγάλη διαφορά σε σχέση με 8 εβδομάδες πριν που έβαλα τις ταινίες, δεν είδα καμία βαρρόα ούτε μέλισσες καχεκτικές χωρίς φτερά, όλα καλά ,το φάρμακο δούλεψε αρκετά ,μένει να δούμε μέχρι πότε, πάντως έπρεπε να αφαιρεθεί για να μην αποκτήσουν τα βαρρόα ανθεκτικότητα στην δραστική ουσία "φλουβαλινάτη"που έχει το "Απιστάν"



Γύρη υπάρχει αρκετή αλλά ενός χρώματος σκούρο πορτοκαλή





Γόνος υπάρχει όλων των ηλικιών αλλά ο περισσότερος είναι σφραγισμένος υπάρχει και πολύ λίγος κηφηνογόνος και αρκετά αυγά ημέρας.






Ο Γόνος παρατήρησα ότι είναι από την μία μεριά της κυψέλης την ανατολική από 'κει που είναι η είσοδος ,επειδή είναι πιο ζεστά , καλύπτει την μισή περίπου κηρήθρα και από τις δύο μεριές σε περίπου 3 πλαίσια , δεν είναι όπως τις άλλες φορές που ο γόνος συνήθως ήταν στο κέντρο της κηρήθρας και γύρω το μέλι και η γύρη να στεφανώνουν το γόνο.





Οι βασίλισσες αρκετά ζωηρούλες έψαχναν χώρο για να γεννήσουν.




Με το νοτιά οι μέλισσες είχαν ανάγκη από νερό στην ποτίστρα γινόταν διάφορα.


Η ποτίστρα είναι ένα ντεπόζιτό που στάζει πάνω σε ένα κεραμίδι , δημιουργούνται καθώς οι σταγόνες πέφτουν από ψηλά μικρά σταγονίδια που κάθονται στα διπλανά ξινούλια. Οι μέλισσες ρουφούν διψασμένες το νερό ,από ότι είδα πέρνουν αρκετό νερό , κάθονται αρκετή ώρα , μερικές βρέχουν και τα φτερά τους δείχνουν να το διασκεδάζουν, είναι πολύ σημαντικό πάντως να υπάρχει καθαρό και αρκετό νερό στη σωστή θερμοκρασία κοντά στο μελισσόκηπο.






Μετά τις βροχές οι ξυνούλες άνοιξαν τα κίτρινα λουλουδάκια τους και καλούν τις μέλισσες να τα επισκεφτούν για να πάρουν την γύρη και να γίνει η επικονίαση όπως πολύ σωστά έχει προνοήσει η φύση με σύμμαχο της και πολύτιμο εργαλείο την μέλισσα που έχει αναλάβει το σημαντικό αυτό έργο.



Σημαντικό μελισσοκομικό φυτό της περιοχής καθώς καλείται να θρέψει τον πρώτο γόνο της άνοιξης πολλή σημαντικό για την σωστή και γρήγορη ανάπτυξη του μελισσιού.




Η ξυνούλα έχει πάρει το όνομα της μάλλον από την ξινή γεύση που έχει το κοτσάνι της ,που τρώγεται, ειδικά το τμήμα στη βάση του που έχει άσπρο χρώμα και εμένα προσωπικά μου αρέσει παρόλο την ξινή γεύση του και έχω μάλιστα παρατηρήσει ότι κόβει την δίψα όταν βρεθείς έξω για πολλή ώρα χωρίς νερό.



Ένα άλλο φυτό που είδα να υπάρχει σε αφθονία δίπλα στο μελισσοκομείο είναι η κουκολαχανίδα που και αυτή αναζητά πολύ πιθανόν το χάδι της μέλισσας.



Και οι αγαλατσίδες είναι ανθισμένες ένα από τα φυτά που τρώγονται τα φύλλα της ωμά και μάλιστα είναι πολλή νόστιμα, θυμάμαι ότι ήταν από τα πρώτα φυτά που είχα μάθει να τα αναγνωρίζω γιατί όταν πηγαίναμε εκδρομές με το δημοτικό μικροί σαν τα κατσικάκια σκαρφαλώναμε στους δέτες και κυνηγούσαμαι τις αγαλατσίδες για κολατσιό.


Μέλισσες και στα κουκιά



Με την ευκαιρία που βρέθηκα στις μέλισσες και οι ελιές μου είναι δίπλα και κλαδεμένες έκαψα και τα λιόκλαδα για να συμπληρώσω της μέρας τον κάματο.





Και τέλος στο μποστάνι για να κόψω λάχανα για την σαλάτα και οφαλοφόρα πορτακάλια και μετά επιστροφή στο κλινών άστυ.


Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009

Βαρρόα (Βαρροϊκή ακαρίαση)

Μια πραγματική μάστιγα για την μελισσοκομία αποτελεί το άκαρι Varroa ένα παράσιτο της μέλισσας. Το αρσενικό έχει διαστάσεις 0,85mm- 0,80mm περίπου κυκλικό σχήμα και χρώμα υπόλευκο, ενώ το θηλυκό είναι μεγαλύτερο 1,75 mm μήκος και 2 mm πλάτος έχει ελλειπτικό σώμα και χρώμα καστανοκόκκινο , έχει τέσσερα ζεύγη δυνατά , κοντά και κυρτά πόδια που στο τέλος έχουν ένα είδος βεντούζας που τα συγκρατεί πάνω στον ξενιστή. Το πρώτο ζεύγος εξέχει από το σώμα και παίζει και το ρόλο κεραιών. Τα στοματικά μόρια βρίσκονται κάτω από το σώμα και είναι φτιαγμένα έτσι ώστε να τρυπούν και να απομυζούν.


Ο βιολογικός κύκλος της βαρρόα έχει προσαρμοσθεί στη ζωή της μέλισσας για να μπορεί να τραφεί και να πολλαπλασιαστεί. Ο γόνος προσφέρει την απαραίτητη τροφή που την χρησιμοποιούν αυτούσια και ασφαλές καταφύγιο όταν είναι σφραγισμένος για την ωοτοκία και μέχρι να ωριμάσει. Και οι ενήλικες μέλισσες του εξασφαλίζουν την επιβίωση του όταν δεν υπάρχει γόνος και την μεταφορά μέσα και έξω από την κυψέλη.
Η προσβολή αρχίζει με την είσοδο του γονιμοποιημένου βαρρόα σε ένα κελί που περιέχει προνύμφη και κατά προτίμηση κηφηνογόνο, γιατί ο κηφηνογόνος παράγει περισσότερες ουσίες που έλκουν τα βαρρόα , δέχεται περισσότερες μέλισσες για την περιποίηση και απαιτείται μεγαλύτερο διάστημα για το σφράγισμα και το αποσφράγισμα του κηφηνοκελιού.
Αφού μπει στο κελί φτάνει στον πυθμένα , όπου παγιδεύεται με την πλάτη στην τροφή που υπάρχει για την προνύμφη εκεί ,μόλις σφραγιστεί το κελί και η προνύμφη καταναλώσει την τροφή το βαρρόα απελευθερώνεται και αρχίζει να τρέφεται από τον αιμόλεμφο της που περιέχει νεανική ορμόνη που απαιτείται για την παραγωγή των αυγών της. Εξήντα ώρες μετά εναποθέτει το πρώτο αυγό και ανά τριάντα ώρες τα υπόλοιπα. Έτσι στον εργατικό γόνο γεννάει μέχρι 5 αυγά ενώ στον κηφηνογόνο που έχουμε 3 μέρες διαφορά μέχρι 7. Αναπτύσσεται μέσα στο αυγό και από εξάποδη προνύμφη μεταμορφώνεται σε οκτάποδη και μετά βγαίνει από αυτό. Η προνύμφη μεταμορφώνεται στη συνέχεια σε δευτερονύμφη και αυτή σε ενήλικο. Ο βιολογικός αυτός κύκλος διαρκεί 6 μέρες για τα θηλυκά και 7 για τα αρσενικά. Το δεύτερο αυγό που προκύπτει είναι αγονιμοποίητο και απ' αυτό προκύπτει το μοναδικό αρσενικό βαρρόα. Στον εργατικό γόνο που παραμένει σφραγισμένος για 12 μέρες 2-3 βαρρόα προλαβαίνουν να ενηλικιωθούν ενώ στο κηφηνογόνο που είναι 14 μέρες 4-5 τα υπόλοιπα μη ενήλικα βαρρόα πεθαίνουν από ασιτία γιατί δεν είναι σε θέση να τρυπήσουν το σκληρό σκελετό της μέλισσας για να τραφούν. Το αρσενικό βαρρόα αφού γονιμοποιήσει τα ενήλικα θηλυκά μέσα στο κελί πεθαίνει γιατί τα στοματικά του μόρια έχουν μεταπλασθεί σε όργανα μεταφοράς του σπέρματος και δεν μπορεί να τραφεί.




Με την έξοδο του από το κελί τα βαρρόα προσκολλούνται σε κάποια άλλη μέλισσα με προτίμηση τις παραμάνες και τους κηφήνες και λιγότερο στις συλλέκτριες. Εγκαθίστανται στα δαχτυλίδια της κοιλιάς των μελισσών , επειδή τις λεπτές μεμβράνες που τα ενώνουν μπορούν να διατρυπήσουν με τα στοματικά του μόρια και να τους εξασφαλίσουν και ασφαλή μεταφορά. Πάνω στις ενήλικες μέλισσες παραμένουν 5-15 μέρες μέχρι να ωοτοκήσουν ξανά σε κάποιο κελί. Τα βαρρόα ζουν περίπου 2-3 μήνες όσα γεννηθούν άνοιξη-καλοκαίρι ενώ το φθινόπωρο -χειμώνα που δεν υπάρχει αρκετός γόνος μπορούν να ζήσουν μέχρι και 8 μήνες.


Ο πληθυσμός των ακάρεων ενός μελισσιού αυξάνει προοδευτικά από την άνοιξη προς το φθινόπωρο και ιδιαέτερα την περίοδο από τον Αύγουστο - Οκτώβριο. Ο αριθμός των βαρρόα δεκαπενταπλασιάζεται μέσα σε ένα χρόνο αν δεν γίνει κάποια επέμβαση η θεραπεία. Σε θερμοκρασίες πάνω από 35 βαθμούς C τα βαρρόα αποσπώνται και πέφτουν στον πυθμένα που η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη και γενικά έχουμε ένα ποσοστό πτώσης των ακάρεων για διάφορους λόγους που σε συνδυασμό με τους κινητούς πάτους με σίτα μπορούμε να έχουμε μερικό έλεγχο της βαρρόας και σημαντική ανακούφιση για της μέλισσες.
Η προσβολή από βαρρόα στο μελίσσι έχει σαν αποτέλεσμα το θάνατο νυμφών , την γέννηση ασθενικών η ανάπηρων μελισσών, την μείωση του μέσου όρου ζωής των μελισσών με αποτέλεσμα την μείωσή του γόνου , και την αναποτελεσματικότητα κατά την συλλογή , μείωση του πληθυσμού , αυξημένη ευαισθησία και σε άλλους παθογόνους παράγοντες και γενικά μια ανοισορροπία που τελικά εκμηδενίζει το μελίσσι.

Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2009

"Μετείκασμα" και ο Κινηματογράφος γεννήθηκε.

Θα προσπαθήσω να σας εξηγήσω με απλά λόγια και λόγω επαγγελματικής απασχόλησης ,τι κρύβεται πίσω από την μεγάλη οθόνη και την μαγεία μιας κινηματογραφικής προβολής.


Ο κινηματογράφος βασίζεται σε ένα ελάττωμα του ανθρώπινου ματιού ,που ονομάζεται "μετείκασμα", ένας στιγμιαίος οπτικός ερεθισμός διαρκεί αρκετά αφού εξαφανιστεί η αιτία που το προκάλεσε γιατί χρειάζεται επεξεργασία από τον εγκέφαλο . Η εικόνα (είδωλο) που σχηματίζεται στον αμφιβληστροειδή από ένα αντικείμενο δεν χάνεται αμέσως , αλλά παραμένει και μετά την εξαφάνιση του. Η εντύπωση της εικόνας εξακολουθεί να διαρκεί ακόμα 1/16 περίπου του δευτερολέπτου , πάνω στο οπτικό νεύρο , λόγω αδράνειας ,το μάτι δηλαδή δεν μπορεί να δει πάνω από 24 φωτογραφίες το δευτερόλεπτο. Αντίθετα από την μέλισσα που βλέπει χίλιες εικόνες ταυτόχρονα. Ο κινηματογράφος στηρίζεται πάνω σε αυτή την αρχή για να λειτουργήσει δεν είναι τίποτα άλλο δηλαδή από μια αλληλουχία φωτογραφιών που κινούνται με 24 καρέ το δευτερόλεπτο όπως λέγεται η μια φωτογραφία στην κινηματογραφική ορολογία , όλες μαζί οι φωτογραφίες αποτελούν το κινηματογραφικό φιλμ. Έτσι πριν ακόμα εξαφανιστεί το μετείκασμα της μιας εικόνας, να έρχεται η άλλη εικόνα, τότε οι εικόνες αυτές "συγχωνεύονται" και δημιουργούν μια συνεχή ροή εντυπώσεων. Με αυτόν τον τρόπο ο κινηματογράφος δίνει την εντύπωση της κίνησης.
Το φιλμ που έχει επικρατήσει είναι με πλάτος 35 χιλιοστών του μέτρου αποτελείται τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον από ένα πολύ ανθεκτικό πλαστικό υλικό όπου πάνω του τυπώνονται οι φωτογραφίες , αν ξύσουμε δηλαδή ένα φιλμ από την πίσω του πλευρά που είναι το χρώμα η φωτογραφία θα καταστραφεί. Δεξιά και αριστερά υπάρχουν μικρές τρύπες ,αυτές βοηθούν το φιλμ να κινείται με ασφάλεια και σταθερότητα στις κινηματογραφικές μηχανές. Κάθε 4 τρύπες είναι και μια φωτογραφία , στο βωβό κινηματογράφο η εικόνα έπιανε όλο τον ωφέλιμο χώρο στο διάστημα που υπήρχε ανάμεσα στις τρύπες που έχει το φιλμ και από τις δύο πλευρές , το φορμάτ δηλαδή η σχέση ύψους και πλάτους της εικόνας ήταν 18*24 χιλιοστά. Αυτό άλλαξε στον ηχητικό κινηματογράφο που χρειάστηκε ένα μέρος από την περιοχή αυτή για να χωρέσει το κανάλι του ήχου έτσι η εικόνα περιορίστηκε από την μία πλευρά έγινε όμως πολύ τετράγωνη. Έτσι περιορίστηκε από πάνω και κάτω για να γίνει πάλι παραλληλόγραμμη. Το τελικό φορμά έγινε 16*22.
Οι τελικές διαστάσεις στην πόρτα της μηχανής προβολής είναι περίπου 15*21 δηλαδή 4 :3 .

Το φορμάτ αυτό ονομάζεται Φλατ και έχει το δικό του φακό υπάρχει όμως και το Σινεμασκόπ που η λήψη γίνεται με αναμορφωτικούς φακούς που "συμπιέζουν" οριζόντια την εικόνα ώστε στο ίδιο πλάτος να καλυφθεί περισσότερος χώρος. Στην προβολή τώρα χρειάζεται ο αντίστοιχος αναμορφωτικός φακός που θα "τεντώνει" την εικόνα οριζόντια , ώστε να ξαναπάρει την αρχική της φόρμα και να γίνει πανοραμική η προβολή με την σχέση πλάτους- ύψους 2,35 : 1

Το φιλμ έρχεται από τις εταιρίες παραγωγής σε κομμάτια για ευκολότερη και πιο ασφαλή μεταφορά μέσα σε πλαστικά κουτιά που λέγονται πράξεις η κάθε πράξη περιέχει ταινία ίση με 20 λεπτά περίπου χρόνου προβολής έχουν αρίθμηση και πρέπει να γίνει το μοντάζ η ένωση των πράξεων σε μία ενιαία ταινία.


Το μοντάζ γίνεται στην αερολέζα είναι ένα μοτέρ που γυρνάει τις μπομπίνες που μέσα τυλίγεται το φιλμ.


Η ένωση των πράξεων στο μοντάζ γίνεται με την κολέζα μια συσκευή που βοηθάει στο κόψιμο της ταινίας με ακρίβεια και την ένωση με ειδικό σελοτέιπ , εδώ θέλει προσοχή γιατί αν δε κοπεί ακριβώς το καρέ γίνεται το "κατράζ" δηλαδή η εικόνα κατά την προβολή να κόβεται από πάνω και να εμφανίζεται στο κάτω μέρος της εικόνας.


Αφού ολοκληρωθεί το μοντάζ από τις μπομπίνες που χωρούν περίπου μια ώρα ταινία με την βοήθεια αυτού του καροτσιού φορτώνεται πάνω στα πλατό.

Το πλατό είναι μια συσκευή με οριζόντιους μεταλλικούς δίσκους που κινούνται δίπλα στην μηχανή προβολής και ο σκοπός είναι να τροφοδοτούν την μηχανή προβολής με το φιλμ ,χρειάζονται δυο δίσκοι για να γίνει η προβολή ο ένας δίσκος ξετυλίγει την ταινία και την προωθεί στην μηχανή και ο άλλος δίσκος τυλίγει την ταινία που έχει προβληθεί μόλις πριν στην οθόνη προβολής.

Αυτός ο διακόπτης που προσαρμόζεται στο κέντρο ρυθμίζει την ροή του φιλμ από το πλατό προς την μηχανή προβολής καθώς η ταχύτητα της μηχανής είναι σταθερή και η τροφοδότηση του φιλμ πρέπει να γίνεται απρόσκοπτα.

Η μηχανή προβολής δέχεται το φιλμ από πάνω και ανάποδα με τον ήχο στα δεξιά το φιλμ έρχεται ανάποδα γιατί στην προβολή η εικόνα αντιστρέφεται ,το κάτω προβάλλεται πάνω και το δεξί γίνεται αριστερό στην οθόνη προβολής.

Πίσω ακριβώς από τους φακούς υπάρχει η πόρτα που ανάλογα με το φορμάτ της ταινίας ρυθμίζει το περίγραμμα της ταινίας δηλαδή αφήνει το φως να περνάει σε συγκεκριμένες διαστάσεις ανάλογα με το αν η ταινία είναι φλατ η σινεμασκόπ με την αλλαγή των φακών αλλάζει αυτόματα και η πόρτα.

Το φως έρχεται από το σώμα της μηχανής προβολής από αυτήν την λάμπα βολταϊκού τόξου 2500 , 3000,3500 watt ανάλογα με το μήκος της προβολής επιλέγουμε και πιο πολλά watt το φως παράγεται από την εκκένωση και μεταπήδηση του ρεύματος σε 2 ακίδες βολφραμίου , μέσα σε αέριο xenon. Το φως που παράγεται από αυτήν την διαδικασία είναι πολύ ισχυρό και πολύ πιο καθαρό προσομοιώνοντας το ηλιακό φως , είναι πολύ λευκό και έχει υψηλή θερμοκρασία για αυτό χρειάζεται ο χώρος της λάμπας να εξαερίζεται και η καμπίνα προβολής να μην ξεπερνάει τους 25 βαθμούς έτσι χρειάζεται όση ώρα δουλεύει η μηχανή να υπάρχει ψύξη στο χώρο, η ταινία δεν καίγεται επειδή κινείται αν για κάποιο λόγο σταματήσει να κινείται καίγεται.

Το φως συγκεντρώνεται με αυτόν τον καθρέπτη πάνω στους φακούς και στην επιθυμητή διάσταση έτσι ώστε να υπάρχει ομοιομορφία φωτισμού δηλαδή όλα τα σημεία της οθόνης να φωτίζονται με την ίδια ένταση.

Ο καθρέφτης ρυθμίζεται από τις τρύπες που υπάρχουν στο πίσω μέρος της μηχανής , μπορούμε να μετακινήσουμε την λάμπα μπρος- πίσω ,δεξιά- αριστερά πάνω και κάτω έτσι ώστε να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα στην εστίαση της φωτεινής πηγής. Την λάμπα την ελέγχουμε μέσα από ειδικά τζάμια γιατί απευθείας θα μας κάψει τα μάτια. Η ζωή της λάμπας είναι 1500 ώρες και μετά πρέπει να την αλλάζουμε αν φθαρεί αρχίζει και φτερουγίζει η φλόγα της.

Η προβολή γίνεται μέσα από ένα ειδικό τζάμι για λόγους ηχομόνωσης και για να μην υπάρχουν διαθλάσεις πάνω στην προβολή . Το πανί προβολής είναι ειδικό με μικρές τρύπες που απορροφούν το περίσσιο φως και να μην έχει αντανακλάσεις και με ειδικές ουσίες που φωσφορίζουν για καλύτερη ποιότητα εικόνας.

Υπάρχουν δυο αναγνώστες πάνω στην μηχανή για τον ήχο ο ένας είναι για τον αναλογικό ήχο και ο άλλος για τον ψηφιακό ο αναλογικός είναι δεξιά όπως κατεβαίνει το φιλμ δίπλα στην εικόνα και ο ψηφιακός γράφεται στα κενά που αφήνουν οι τρύπες που υπάρχουν για την προώθηση του φιλμ.

Ο ήχος από την μηχανή πάει στον αποκωδικοποιητή όπου γίνεται η επεξεργασία του ήχου συγχρονίζεται με την εικόνα γιατί σε άλλο χρόνο διαβάζεται ο ήχος και σε άλλο σημείο η εικόνα ,αφού αποκωδικοποιηθεί οδηγείται στους ενισχυτές και από εκεί στα ηχεία έτσι ο ήχος διαφοροποιείται στο κεντρικό ηχείο που είναι για την φωνή στο δεξί και στο αριστερό στο αριστερό και δεξί περιφερειακό ήχο στον ήχο από πίσω στην αίθουσα, και τα γούφερ.

Yπάρχει και ένα άλλο πιο εξελιγμένο σύστημα ήχου το DTS o ήχος έρχεται μαζί με την ταινία σε 2 CD κατά την γνώμη το DTS παράγει αρκετά καλύτερο ήχο.

Ο ήχος φορτώνεται σε σκληρό δίσκο.


Και η ταινία περνάει από ένα ειδικό αναγνώστη που ρυθμίζει τον χρονισμό της εικόνας με τον ήχο του DTS που είναι στο σκληρό δίσκο. Ο time code για τον συγχρονισμό είναι γραμμένος δίπλα στον αναλογικό ήχο πάνω στο φιλμ.





Όλες οι μηχανές είναι συνδεμένες με υπολογιστή και από εκεί ελέγχουμε σε τι κατάσταση βρίσκεται η κάθε προβολή , πόσο χρόνο θέλει για το κάθε βήμα της η μηχανή , τι να κάνει στην κάθε περίπτωση, δηλαδή πότε θα κάνει διάλειμμα τι φώτα να ανάψει τι μουσική να βάλει και πότε θα ξεκινήσει θα σταματήσει τη φακό να βάλει τη ήχο και γενικότερα αν είναι στο αυτόματο ότι αυτοματισμό θέλουμε να δημιουργήσουμε. Μπορεί ακόμα με το κατάλληλο εξοπλισμό το ίδιο φίλμ να παίζεται σε όλες της μηχανές προβολής ταυτόχρονα με διαφορά λίγων δευτερολέπτων δηλαδή όση ώρα χρειάζεται το φιλμ να πάει από την μία μηχανή στην άλλη. Το μόνο που χρειάζεται είναι να περαστή η ταινία στην μηχανή κάθε φορά που τελειώνη μια ταινία όλα τα άλλα γίνονται αυτόματα.




Τώρα πως αντιλαμβάνεται η μηχανή πότε να αλλάξει φακό πότε να κάνει διάλλειμα πότε να ξεκινήσει και πότε να σταματήσει το ρυθμίζουμε εμείς στο μοντάζ. Βάζουμε κάτι αυτοκόλλητες μεταλλικές ταινίες πάνω στο φιλμ στα σημεία που έχουμε επιλέξει εμείς η μηχανή κάνει κάποια συγκεκριμένα βήματα τα ειδικά αυτά αυτοκόλλητα περνώντας από του αντίστοιχους αναγνώστες δίνουν την εντολή στην μηχανή να εκτελεί ορισμένες λειτουργίες που έχουμε ορίσει εμείς μέσα από τον υπολογιστή. Τώρα οι χρόνοι μετρούνται μετά την πρώτη προβολή της ταινίας και μένουν στην μνήμη , μετά ξέρουμε ακριβώς τους χρόνους που εκτελούνται οι διάφορες διεργασίες πάνω στην προβολή. Η μηχανή έχει και διάφορες δικλίδες ασφαλείας ώστε αν συμβεί κάτι να μην παθαίνει ζημιά ούτε το φιλμ ούτε τα μηχανικά μέρη όσο αυτό βέβαια είναι εφικτό.
Το πιο σημαντικό τεχνούργημα πάνω στην μηχανή προβολής είναι ο "σταυρός" που κάνει και όλη την δουλειά είναι ένα οδοντωτό ράουλο ένα από τα τρία οδοντωτά που υπάρχουν για να προωθούν το φιλμ μπροστά από την πόρτα για να δεχτεί την δέσμη φωτός από το φανάρι. Ο σταυρός μετακινεί το φιλμ καρέ καρέ ακινητοποιώντας για κλάσματα του δευτερολέπτου το καρέ πάνω στην πόρτα για να γίνει η έκθεση του στην φωτεινή πηγή και περνώντας το φως από το ακινητοποιημένο φιλμ στο φακό και από το φακό να αποτυπωθεί εστιασμένο και νετ όπως λέμε στην οθόνη προβολής. Ο σταυρός πραγματοποιώντας μια πλήρη περιστροφή σταματάει 4 φορές περνάνε 4 καρέ και κάνει 6 περιστροφές το δευτερόλεπτο άρα 4*6=24 καρέ το δευτερόλεπτο είναι αυτά που προλαβαίνει να δει το ανθρώπινο μάτι. Τώρα την ώρα που ο σταυρός μετακινεί την ταινία από το ένα καρέ στο άλλο με συνεχείς διακοπτόμενες κινήσεις για να μην φανεί πάνω στην οθόνη το κενό που υπάρχει από το ένα καρέ στο άλλο καθώς περνάει από την πηγή του φωτός ένας φωτοφράκτης που είναι συγχρονισμένος με την κίνηση του σταυρού , διακόπτη την παροχή φωτός καθώς παρεμβαίνει ενδιάμεσα στη λάμπα και την οπή προβολής. Δηλαδή το φως περνάει μόνο όταν το καρέ είναι ακινητοποιημένο όταν μετακινείτε δεν υπάρχει φως η προβολή μαυρίζει εντελώς. Επειδή αυτό γίνεται πολύ γρήγορα δεν το αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο μάτι και με την βοήθεια του μετεικάσματος το μάτι βλέπει μόνο την εικόνα και όχι το μαύρισμα της οθόνης. Με αυτό τον τρόπο αποδίδεται τόσο ρεαλιστικά και αληθοφανής η κίνηση μέσω διαδοχικών στατικών εικόνων.
Τώρα για να μην διακόπτεται η σταθερή ροή του φιλμ μια και ο σταυρός κάνει διακοπτόμενη κίνηση και σε όλα τα άλλα ράουλα η κίνηση του φιλμ είναι συνεχής πρέπει να αφήσουμε πριν και μετά από τον σταυρό μπούκλες δηλαδή λίγο "αέρα" στο φιλμ να μπορεί να κινείται και όταν το ακινητοποιεί ο σταυρός, γιατί διαφορετικά το φιλμ θα έσπαγε σε κάθε προσπάθεια του σταυρού να ακινητοποιήσει το φιλμ.