Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Πανηγύρη με την Γύρη

Ένα παιδικό βιβλίο για τις μέλισσες που αξίζει να το έχουν τα παιδιά μας


Ο φίλος Γιάννης Μαρκάκης διευθυντής και ιδιοκτήτης του Μουσείου παραδοσιακής ζωής Κρήτης "ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ" που βρίσκεται στην Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης μου έστειλε αυτό το παιδικό βιβλίο που αποτελεί μέρος των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου.


Το Κείμενο και η επιμέλεια της έκδοσης έγινε από την Μαίρη Μπαριτάκη Υπεύθυνη του τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου.


Η εμπνευσμένη Εικονογράφηση έγινε από το Εξειδικευμένο Κέντρο ΑμεΑ "Η Ζωοδόχος Πηγή"



Η κάθε σελίδα του βιβλίου είναι ένα έργο τέχνης εικόνας και λόγου.



"Αγάπη δεν εγνώριζα γιατί ήμουνα κοπέλι
Μα εδά που την εγνώρισα γλυκιά 'ναι σαν το μέλι."





"Το στόμα σου είναι ζάχαρη , τα χείλη σου είναι μέλι
και το αποδέλοιπο κορμί ατρύγητο διψέλι.












Πολλά συγχαρητήρια στο Γιάννη για την προσπάθεια και την πολλή καλή δουλειά που κάνει στο Μουσείο ,που είναι έργο ζωής για αυτόν και την οικογένειά του και εύχομαι να συνεχίσει τέτοιες πρωτοβουλίες και ειδικά για τις μέλισσες ,που αποτελούν ένα κομμάτι της Κρητικής γης που αξίζει τον κόπο να ασχοληθούμε όλοι μας, και να μεταφέρομαι και στα παιδιά μας την αγάπη για τις μέλισσες για την ανεκτίμητη και αναντικατάστατη προσφορά της μέλισσας στο φυσικό οικοσύστημα.


ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΜΕ ΤΗ ΓΥΡΗ

Παραμύθι –εκπαιδευτικό βιβλίο

Εγκεκριμένο από το ΥΠ.Ε.Π.Θ.

(αρ. απόφασης καταλληλότητας 88988/Γ7/9-8-2007 )



κατηγορία: παιδικό παραμύθι – εκπαιδευτικό βιβλίο


χρόνος έκδοσης: 2004


σελίδες: 37


σχήμα: 22 Χ 29 cm

τιμή: 10 €

Τ

Παιδικό παραμύθι με ήρωες μέλισσες με ανθρωπομορφικούς χαρακτήρες. Πραγματεύεται τις σχέσεις μίας τυφλής μέλισσας με τις συντρόφους της και παρακολουθεί την προσπάθεια της ηρωίδας να πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη επιθυμία της ζωής της, να φτιάξει τη δική της σταγόνα μέλι προσφέροντας και κείνη στη μελισσοκοινωνία.

Ο ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ:




ΠΕΡΙΛΗΨΗ


Μία τυφλή εργάτρια μέλισσα, η Μελίνα, ζει συνεχώς κλεισμένη στην κυψέλη χωρίς να κάνει τίποτε, επειδή οι άλλες μέλισσες δεν την θεωρούν ικανή εξαιτίας της αναπηρίας της να εργαστεί. Η ζωή της είναι ανιαρή μέχρι που αποφασίζει να πραγματοποιήσει το μεγάλο της όνειρο, να φτιάξει τη δική της σταγόνα μέλι.

Η Μελίνα συστηματικά, με θάρρος και επιμονή διεκδικεί την ισότιμη συμμετοχή της στις εργασίες μέσα αλλά και έξω από την κυψέλη. Οι αδελφές της πείθονται, δέχονται να την βοηθήσουν, και εκείνη είναι έτοιμη για την πραγματοποίηση του μεγάλου ταξιδιού.

Πρόκειται για ένα ταξίδι στη φύση, την αληθινή ζωή αλλά και τη χαρά από την πραγμάτωση του ονείρου και την αίσθηση της προσφοράς. Είναι ένα πανηγύρι χρωμάτων, αρωμάτων και αισθημάτων που βιώνει η Μελίνα καθώς απελευθερώνεται από τα δεσμά της. Φυσική κατάληξη της ιστορίας είναι το τραγούδι και ο χορός που στήνουν όλες μαζί οι μέλισσες γιορτάζοντας την ένταξη της Μελίνας στην ομάδα τους.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Πρόκειται για ένα παραμύθι με ανθρωπομορφικούς ήρωες, που αγγίζει με ευαισθησία τα προβλήματα της αναπηρίας και του κοινωνικού αποκλεισμού και προτείνει τρόπους να σταθούμε απέναντι σε αυτά.

  • Έχει εικονογραφηθεί από παιδιά με αναπηρίες (με νοητική υστέρηση και αυτισμό) του κέντρου ΑμεΑ «ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ» στο Ηράκλειο Κρήτης.

  • Στο παραμύθι εντάσσονται αρμονικά και αβίαστα πληροφορίες για τη ζωή των μελισσών και τη μελισσοκομική εργασία.

  • Ο διάλογος που έχει επιλεγεί ως βασικό εκφραστικό μέσο αλλά και γενικότερα η πλοκή του παραμυθιού διευκολύνει τη δραματοποίηση ή και τη θεατρική απόδοση του παραμυθιού (εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών).

  • Στο βιβλίο περιλαμβάνεται ένα πρωτότυπο παράρτημα στο οποίο υπάρχουν δραστηριότητες που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά στην εμπέδωση του παραμυθιού και των πληροφοριών που αυτό περιέχει.

  • Πρώτη παρουσίαση του βιβλίου στις 19/5/2004 στη Δημοτική Αίθουσα «Ανδρόγεω» του Ηρακλείου με συμμετοχή και της Διευθύντριας του Κέντρου Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού, κ. Στέλλας Χρυσουλάκη.

  • Το βιβλίο προτείνεται από το Υπουργείο Παιδείας ως κατάλληλο για τις σχολικές βιβλιοθήκες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

  • Το βιβλίο έχει διασκευαστεί από το Νίκο Γρηγοράκη σε θεατρικό έργο για παιδιά (1η θεατρική παράσταση στις 4/6/2005 από την α’-β’ τάξη 39ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου στο 11ο Φεστιβάλ Μαθητικής έκφρασης).

ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

Ο Γιάννης Μαρκάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1966. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και θεωρία - ιστορία κινηματογράφου στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης (μεταπτυχιακές σπουδές που δεν περάτωσε). Με τον πατέρα του καθηγητή Οφθαλμολογίας Γιώργη Μαρκάκη δημιούργησαν (1986-1992) το Μουσείο Παραδοσιακής ζωής Κρήτης «Λυχνοστάτης», του οποίου είναι Διευθυντής από το 1992.

Το διάστημα 2004-2007 ήταν Γραμματέας του Δ.Σ. της Διεθνούς Επιτροπής Τοπικών Μουσείων (ICR), και από το 1995 είναι μέλος των διεθνών επιτροπών Εκπαίδευσης & Πολιτισμού (CECA), και Οπτικο-ακουστικών Μέσων (AVICOM).

Έχει κάνει τη σκηνοθεσία σε 3 ταινίες βίντεο και 5 διαδραστικούς δίσκους, ενώ κινηματογραφικές μελέτες και ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε βιβλία και περιοδικά. Το 2005 εξέδωσε την ποιητική συλλογή «Συνδρομητής εικόνων» (Αθήνα, εκδ. Γαβριηλίδης).

Η Μαίρη Μπαριτάκη γεννήθηκε στο Χάρακα Ηρακλείου Κρήτης το 1970. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Εργάστηκε ως φιλόλογος για 7 έτη στη Μέση Εκπαίδευση. Από το 2000 είναι υπεύθυνη του Τμήματος Εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου Παραδοσιακής ζωής Κρήτης «Λυχνοστάτης».

Είναι μέλος της διεθνούς Επιτροπής Εκπαίδευσης & Πολιτισμού (CECA) , και έχει συνεργαστεί στο σχεδιασμό και την υλοποίηση ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων του Μουσείου «Λυχνοστάτης».


Το βιβλίο υπάρχει στα βιβλιοπωλεία Ηρακλείου (π.χ. Δοκιμάκης, Αναγέννηση),

στην υπόλοιπη Κρήτη το διακινεί ο ΑΠΟΛΛΩΝ (διανομέας βιβλίων) και στην Αθήνα & υπόλοιπη Ελλάδα

ο Σπ. Μαρίνης (Σόλωνος , τηλ. 210-3648170).

Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

Ομιλία του Καθηγητή Θρασυβούλου Ανδρέα στο Ηράκλειο Κρήτης



Το Μελισσοκομικό εργαστήρι Κρήτης (Χαρά Παναγιωτάκη -Γιάννης Δερμιτζάκης) διοργάνωσε Ημερίδα που έγινε την Τετάρτη 8 Απριλίου στις 14,30 στο κέντρο "Ο κήπος των αισθήσεων " στις Μαλάδες Ηρακλείου. Ομιλητής ήταν ο Θρασυβούλου Ανδρέας καθηγητής στο Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Θέμα:
-Ασθένειες μελισσών και τρόποι αντιμετώπισης.
-Τελευταίες εξελίξεις στην μελισσοκομία.

Η ημερίδα είχε αρκετό κόσμο και ειδικά για την μέρα και την ώρα και που λόγο του καλού καιρού οι περισσότεροι και λόγο της εποχής ήταν στις μέλισσες υπήρχαν μελισσοκόμοι από όλη την Κρήτη και από την Ρόδο.
Θα προσπαθήσω παρακάτω να σας μεταφέρω όσο μπορώ βέβαια κάποια πράγματα που αναφέρθηκαν στην ημερίδα και πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικά αυτό που είδα πάντως είναι ότι ο καθηγητής αυτά που είπε δεν τα είχε διαβάσει από κάπου αλλά ήταν τα αποτελέσματα πολύχρονων πειραμάτων και ερευνητικών προσπαθειών από μέρους του μιλούσε δηλαδή με αποδείξεις και όχι με εικασίες.



Αμερικάνικη σηψιγονία

Συμπτώματα:Διάσπαρτος γόνος , βαθουλωμένα κελιά και αν πάρουμε ένα ξυλάκι και το βυθίσουμε σε ένα κελί γόνου και μετά το τραβήξουμε σχηματίζεται μια ίνα.

Τρόπος Αντιμετώπισης:
Μέθοδος της μετάγγισης


Σε ένα μελίσσι που είναι άρρωστο παίρνουμε μια κυψέλη άδεια και αφού την έχουμε απολυμάνει καλά την τοποθετούμε δίπλα μέσα στη άδεια κυψέλη βάζουμε ένα πλαίσιο γόνου από μια άλλη υγιή μέλισσα και δίπλα τοποθετούμε 5-6 πλαίσια με φύλλα κηρήθρας ,στην συνέχεια τινάζουμε όλες τις μέλισσες από το άρρωστο μελίσσι στη νέα κυψέλη ,τα παλιά πλαίσια τα απομακρύνουμε και τα καίμε. Αφήνουμε το μελίσσι στην θέση του βάζουμε το καπάκι αφήνουμε ανοιχτή την είσοδο και δεν το ταΐζουμε για 3 μέρες οι μέλισσες με το μέλι που έχουν στην κοιλία τους και που περιέχει τα σπόρια της αρρώστιας θα χτίσουν τις νέες κηρήθρες και θα καταναλωθεί αυτό το μέλι για αυτό υπάρχει μάλλον η περίοδο της νηστείας των 3 ημερών για να καταναλωθεί το μέλι που έχουν στην κοιλία τους που περιέχει τα σπόρια της σηψιγονίας, το ότι τα σπόρια μεταφέρονται στην κερί δεν επηρεάζει την εξάπλωση της αρρώστιας από ότι κατάλαβα δηλαδή ,μετά από τις 3 μέρες τροφοδοτούμε για να μπορέσουν οι μέλισσες να χτίσουν και να δημιουργήσουν γόνο ,μόλις εμφανιστεί ο νέος γόνος αφαιρούμε το πλαίσιο με το γόνο που είχαμε βάλει στην αρχή για να κρατήσει το μελίσσι ενωμένο και να μην διαλυθεί μετά από το σοκ της μετάγγισης και το πλαίσιο αυτό καίγεται επίσης.
Έγιναν πειράματα στην Θεσσαλονίκη από τον κύριο καθηγητή και την ερευνητική του ομάδα για να ελεγχθεί η αποτελεσματικότατα της μεθόδου το πείραμα έχει ως εξής:
80 μελίσσια αφού επιβαρύνθηκαν το 50 % με Αμερικανική σηψιγονία τα μόλυναν επίτηδες δηλαδή χωρίστηκαν σε 4 ομάδες των 20 μελισσών ισοδύναμων μεταξύ τους στην 1 ομάδα έγινε μετάγγιση στην 2 και 3 ομάδα έγινε θεραπεία με τεραμυκίνη και στην 4 ομάδα δεν έγινε καμία ενέργεια.
Την επόμενη χρονιά μετά τον έλεγχο εφαρμόστηκε η μετάγγιση και στην 2 ομάδα και την 3 χρονιά έγινε μετάγγιση και στην 3 ομάδα με αυτόν τον τρόπο κάθε χρόνο μπορούσαν να ελέγχουν τις 2 ομάδες με τις άλλες 2 ομάδες που δέχτηκαν την τεραμυκίνη άλλαζαν τις ομάδες για να μην έχουμε καμία γενετική επίδραση των μελισσών στα αποτελέσματα.


Αποτελέσματα:
1 χρόνος με την μετάγγιση ο% προσβολή με την τεραμυκίνη 22% και 8% καμία ενέργεια 55,5 προσβολή.
Τον 2 χρόνο από νωρίς ακόμα η ασθένεια επανεμφανίζεται στο 33.3% των μελισσών με την τεραμυκίνη όμως τα ποσοστά των μελισσών ήταν πολλή περισσότερα συγκριτικά η μετάγγιση βοήθησε καλύτερα από την τεραμυκίνη. Έγινε μετάγγιση ξανά καλά αποτελέσματα την επόμενη χρονιά επανεμφάνιση 0% .
Την επόμενη χρονιά επανεμφάνιση 0%,5%,12% τα μελίσσια που δέχτηκαν την μετάγγιση πήγαν πολύ καλύτερα τα μελίσσια που δεν έγινε καμία επέμβαση χάθηκαν.
Αλλάζοντας τις κηρήθρες χρόνο με χρόνο με το πείραμα αυτό είχαν τη δυνατότητα να έχουν το 2006 κηρήθρες 1 έτους στη μια ομάδα και παλιές κηρήθρες στις άλλες 3 ομάδες το 2007 είχαν μελίσσια με 1 έτους 2 και 3 ετών κηρήθρες είχαν έτσι την δυνατότητα να συγκρίνουν μελίσσια με νέες κηρήθρες και μελίσσια που είχαν παλιές τα αποτελέσματα ήταν αυτά που είχαν νέες κηρήθρες είχαν διπλάσιο γόνο και τριπλάσιο μέλι γύρη περίπου ίδια ακμαίες μέλισσες πολύ περισσότερες και πολύ λιγότερη βαρρόα γιατί η αφαίρεση του γόνου αφαιρούσε και μια ποσότητα βαρρόα . Το συμπέρασμα είναι ότι αυτό που λένε πολλοί μελισσοκόμοι ότι όταν αλλάξουμε τις κηρήθρες σε ένα μελίσσι το μελίσσι θα μείνει πίσω στην ανάπτυξη του δεν ισχύσει το μελίσσι που αλλάζει τις κηρήθρες ξεπερνάει το σοκ σε 1 με 2 μήνες φτάνει τα άλλα μελίσσια αποδίδει περισσότερο και ξεπερνά τις αρρώστιες ευκολότερα.
Κεντρική ιδέα δεν χρειάζεται για την αμερικανική σηψιγονία κανένα φάρμακο υπάρχει μέθοδος που είναι πιο αποτελεσματική χωρίς κανένα φάρμακο εγκεκριμένο η μη. Η παραπάνω μέθοδος δεν δουλεύει για την νοζεμίαση και την ασκοσφαίρωση.
Στη συνέχεια της συζήτησης ακολούθησαν διευκρινιστικές ερωτήσεις από τους μελισσοκόμους τα πιο σημαντικά που ακούστηκαν ήταν:
Σε αναλύσεις που έγιναν στα ελληνικά μέλια το 23 % των δειγμάτων βρέθηκαν υπολείμματα αντιβιοτικών . Μέχρι και μετά από ένα χρόνο μπορεί να βρεθούν υπολείμματα τεραμυκίνης και δεν παίζει σημασία η ποσότητα που βρίσκεται αλλά ότι έχει γίνει η χρήση της τα σημερινά όργανα είναι πολλή ευαίσθητα και μπορούν να ανιχνεύουν και πάρα πολύ μικρές ποσότητες από ξένα στοιχεία που υπάρχουν στο μέλι.
Πολλοί επιστήμονες μιλάνε για διπλή μετάγγιση δεν χρειάζεται και η μονή μετάγγιση δουλεύει εξίσου καλά τα φύλλα κεριού που βάζουμε και μπορεί να περιέχουν τα σπόρια της ασθένειας δεν επηρεάζουν την μετάδοση το κερί αν μολυνθεί δεν υπάρχει πρόβλημα βέβαια τις κηρήθρες τις παλιές τις καίμε, την κυψέλη δεν χρειάζεται να την κάψουμε την αποστειρώνουμε με φλόγιστρο. Τα εργαλεία μπορούμε να τα αποστειρώνουμε συχνά βάζοντας τα στο καπνιστήρι.Τώρα αν είναι 3 πλαισίων το μελίσσι το καίμε δεν παίζουμε με αυτά αν όμως είναι 10 άρι μελίσσι εφαρμόζουμε την μετάγγιση.
Το καλό με την σηψιγονία είναι ότι δεν εξαπλώνεται γρήγορα στα 100 μελίσσια μπορεί να μολυνθούν 2 με 3 .
Με την μετάγγιση η βαρρόα λιγοστεύει αλλά την επόμενη χρονιά έχουμε πολλή βαρρόα και πρέπει να γίνει επέμβαση.
Πρέπει να γίνονται προσεκτικές επιθεωρήσεις για να διαπιστώσουμε την ασθένεια ,αν και οι έμπειροι μελισσοκόμοι με το που ανοίξουν το μελίσσι διαπιστώνουν με την πρώτη ματιά αν έχει πρόβλημα. Οι Αμερικάνοι πάντως έχουν εκπαιδεύσει σκύλους για να βρίσκουν τις κυψέλες που είναι μολυσμένες.
Γενικά όλες οι αρρώστιες των μελισσών και ιδιαιτέρα η σηψιγονία είναι ενδημικές υπάρχουν σε όλα τα μελίσσια θεωρούμε ότι όλα τα μελίσσια είναι άρρωστα οι μέλισσες εντοπίζουν τα σκουληκάκια που είναι άρρωστα και τα πετάνε έξω από την κυψέλη πριν εμείς προλάβουμε να δούμε συμπτώματα όταν δούμε σημαίνει ότι η ασθένεια έχει ξεφύγει από από την δυνατότητα ελέγχου από τις μέλισσες στην κυψέλη υπάρχει μια ισορροπία δεν μπορούμε να απαλλαχτούμε από τα σπόρια της σηψιγονία όπως δεν μπορούμε να απαλλαγούμε εντελώς και από την βαρρόα.


Νοζεμίαση

Η νοζεμίαση Nosema Apis. προσβάλει τις ακμαίες μέλισσες στο πεπτικό τους σύστημα οι μέλισσες δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα περιττώματα τους και έτσι έχουμε πολλά περιττώματα μπροστά από την κυψέλη και πάνω στα πλαίσια προέρχεται από το πρωτόζωο Νosema . Από το 2006 εντοπίστηκε και στην Ελλάδα μια νέα μορφή νοζεμίασης αιτία είναι το πρωτόζωο Νosema ceranae από την Ινδικές μέλισσες ,πολλή πιθανόν να ήρθε από γύρη η από πολτό που εισάγουμε από την Κίνα και τον χρησιμοποιούμε στου εμβολιασμούς. Αυτή η νέα μορφή νοζεμίασης υπάρχει και στην Κρήτη . Στην παλιά νοζεμίαση οι μέλισσες πέθαιναν στις 20-25 μέρες συντομεύει δηλαδή τη ζωή των μελισσών με την νέα μορφή πεθαίνουν σε 8 μέρες. Η παλιά νοζεμίαση μετά τον Μάρτη Απρίλη μειώνεται λόγω των υψηλών θερμοκρασιών με την νέα νοζεμίαση έχουμε και το καλοκαίρι δεν επηρεάζεται από την θερμοκρασία ,δεν βλέπουμε συμπτώματα οι μέλισσες απλά πεθαίνουν μειώνονται σημαντικά οι μέλισσες δεν επιστρέφουν στην κυψέλη 2όροφα και 3όροφα μελίσσια καταρρέουν πολύ γρήγορα. Η αρρώστια εξαπλώνεται πολλή γρήγορα. Μολύναμε μια κυψέλη την δεύτερη εβδομάδα 6 μέλισσες δίπλα είχαν μολυνθεί .
Το Φθινόπωρο στα πεύκα αν αρρωστήσουν 2-3χάνουν τον πληθυσμό τους επειδή έχουν μέλι αρκετό καθώς είναι δύσκολο να την αντιληφθεί εύκολα ο μελισσοκόμος λεηλατούνται από τα άλλα μελίσσια και έχουμε πολύ σύντομα εξάπλωση της αρρώστιας.
Για την διάγνωση της χρειάζονται δείγματα μελισσών 60 μέλισσες από την είσοδο από κάθε μελίσσι που θέλουμε να ελέγξουμε ή 10 μέλισσες από το κάθε πλαίσιο εσωτερικά δεν υπάρχει σε όλες τις μέλισσες και σε όλα τα πλαίσια η αρρώστια και για αυτό τα δείγματα είναι αρκετά μεγάλα τις βάζουμε στην κατάψυξη και πάμε για εξέταση η εξέταση γίνεται δωρεάν αλλά μπορούμε με ένα μικροσκόπιο και αφού λιώσουμε τις κοιλίες των μελισσών να διαγνώσουμε μόνοι μας αν υπάρχουν τα σπόρια της νοζεμίασης.

Καταπολέμηση:

Μέτρα υγιεινής είναι το πρώτο και πάνω από όλα η σωστή καταπολέμηση της βαρρόα , αν μεταφέρουμε στο πεύκο το χειμώνα πρέπει να δίνουμε υποκατάστατα γύρης για να μπορέσει η μέλισσα να ανανεώσει την πρωτεΐνη στον ιστό της, μελίσσια με αδύνατες και γέρικες μέλισσες είναι τελειωμένα από νοζεμίαση όποιο φάρμακο και να χρησιμοποιήσουμε. Εγκατάσταση μελισσοκομείου σε προσήλιο μέρος και στεγνό . Σουσούρα αν υπάρχει και κουμαριά επειδή οι μέλισσες το συλλέγουν αργά και δεν προλαβαίνουν να σφραγίσουν το μέλι επειδή έχει πολλές ζύμες χαλάει και ξινίζει και προκαλεί δυσεντερίες και μεγάλα προβλήματα αυτά τα πλαίσια καλό είναι να τα βάλουμε δίπλα στο γόνο ώστε να φαγωθούν γρήγορα ή τα αφαιρούμε εντελώς .Περιορισμός της υγρής τροφοδοσίας το χειμώνα και να έχουμε δυνατά μελίσσια . Απολύμανση μελισσοκομικού υλικού , συχνή αντικατάσταση κηρηθρών κάθε 2 χρόνια ή 3 χρόνια το πολύ , αποστείρωση με οξικό οξύ καταστρέφει τα σπόρια και στις 2 μορφές νοζεμίασης , καυστική σόδα , θέρμανση των κηρηθρών στους 49 βαθμούς για 24 ώρες αλλά μόνο κηρήθρες χωρίς μέλι γιατί διαφορετικά θα λιώσουν.τα διάφορα σκευάσματα βοηθούν απλά και δεν αντιμετωπίζουν την νέα μορφή νοζεμίασης μόνο η φουμακιλίνη έχει αποτέλεσμα αλλά δεν επιτρέπεται η χρήση του στην ευρωπαϊκή ένωση η δραστική ουσία χρησιμοποιείτε για τα ψάρια αλλά και στο άνθρωπο για το έιτζ αλλά η χρήση στις μέλισσες είναι παράνομη ,διασπάτε πάντως η δραστική ουσία αυτή στο έντονο φως.

Από τις ερωτήσεις που έγιναν βγαίνουν τα παρακάτω συμπεράσματα:
Σύμπτωμα της ασθένειας είναι η δραματική μείωση του πληθυσμού αλλά μόνο το μικροσκόπιο δείχνει την αρρώστια. Παίρνουμε σαν δείγμα εξωτερικές μέλισσες που σημαίνει ηλικιωμένες μέλισσες γιατί τα σπόρια της νοζεμίασης αναπτύσσονται και πολλαπλασιάζονται μετά την 13 μέρα της ζωής της μέλισσας. Υπάρχουν μεγάλες απώλειες σε Μακεδονία και Χαλκιδική ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει απώλειες από νοζεμίαση αλλά αν άκουσα καλά αλλά όχι για την νέα νοζεμίαση. Η θυμόλη σαν θεραπευτική αγωγή; Η θυμόλη χρησιμοποιήθηκε στην Αυστραλία για να μην ξινίζει το σιρόπι εκεί λοιπόν που χρησιμοποιούσαν την θυμόλη είδαν ότι δεν υπάρχει νοζεμίαση σε πειράματα που έγιναν βρήκαν ότι η θυμόλη καταστρέφει και τα σπόρια της νοζεμίασης προτείνεται 1 γραμμάριο στα 15 λίτρα σιρόπι 1/1 . Η θυμόλη μένει αδιάλυτη στο νερό γιαυτό την διαλύουμε πρώτα σε λίγο οινόπνευμα όχι όμως περισσότερη θυμόλι από την αναλογία αυτή 2-3 κιλά σιρόπι σε ένα 10 μελίσσι είναι αρκετό.Κοντά στην ανθοφορία θα έχουμε επίδραση και στο μέλι θυμόλη πάνω από 650 θεωρήτε ξένη ουσία και υπάρχει πρόβλημα στο μέλι, στο σιρόπι δεν έχουμε τον περιορισμό που ισχύει για την εξάτμιση της θυμόλης στην κυψέλη ότι δηλαδή δεν πρέπει να έχουμε θερμοκρασίες πάνω από 30 βαθμούς.


Βαρρόα



Το Apistan με δραστική ουσία το fluvalinate είναι σίγουρο ότι έχει αποκτήσει η βαρρόα ανθεκτικότητα( το έχω δει και προσωπικά γιατί έβαλα φέτος το Δεκέμβριο και την άνοιξη ξαναείδα βαρρόα). Στο Bayvarol με δραστική ουσία το flumerithrin πιθανόν να έχει αποκτήσει ανθεκτικότητα η βαρρόα. Το Apiguard που περιέχει θυμόλη χρησιμοποιείτε πάνω από τους 15 βαθμούς Κελσίου και όχι πάνω από τους 35 γιατί εξατμίζεται πολλή γρήγορα και δημιουργεί πρόβλημα στο μελίσσι μια και είναι μια κοινωνία οσμών.
Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε μη εγκεκριμένα σκευάσματα και ειδικά το μαλάθειο γιατί για το μαλάθειο δεν έχουν καθοριστεί ανεκτές ποσότητες καταλοίπων έτσι αν βρεθεί στο μέλι θεωρήτε μη κανονικό το 8% των μελιών είναι μη κανονικά λόγω μαλαθείου.
Το τακ τικ δεν αφήνει υπολείμματα αν αφήσει υπολείμματα από μεταβολίτες σε ένα μήνα διασπώνται .Το Ασουντόλ με δραστική ουσία το κουμαφώς δεν αφήνει υπολείμματα πάνω από τα όρια που έχουν καθαριστή εκτός αν κάνουμε λάθος και βάλουμε περισσότερο .
Το Μαυρίκ βοήθησε αρκετά παλιά αλλά η βαρρόα έχει αποκτήσει ανθεκτικότητα .



Το Checkmite με δραστική ουσία το κουμαφώς είναι στα επιδοτημένα σκευάσματα το υπουργείο δίνει 1,5 εκατομμύρια ευρώ για εγκεκριμένα σκευάσματα. Σε πειράματα που έγιναν με ταινίες Checkmite κατά τις αναλύσεις στο μέλι εκεί που ακουμπούν οι ταινίες έχουν μεγάλες συγκεντρώσεις κουμαφώς τα υπολείμματα είναι πολλή σταθερά μέσα στο μέλι δεν διασπώνται 105 μέρες μετά την απομάκρυνση των ταινιών είχαμε υψηλές συγκεντρώσεις αν χρησιμοποιήσουμε ταινίες δεν πρέπει να συλλέγεται μέλι από την κηρήθρες που ακουμπούν οι ταινίες 3-4 και 7-8 . Η αποτελεσματικότητα του Checkmite είναι σε 15 μέρες 90% και μέχρι τις 42 μέρες είναι 96% . Αν τρυγήσουμε την 15 μέρα από την εφαρμογή τα υπολείμματα είναι μέσα στα όρια αν τρυγήσουμε την 42 ημέρα ξεφεύγουμε από τα όρια . Η πρόταση μας είναι οι ταινίες να μένουν 15 μέρες και όχι 42 η διαφορά στην αποτελεσματικότητα είναι 6% και έτσι έχουμε λιγότερα υπολείμματα στο μέλι μας.


Θερμοπληξία της βαρρόας είναι ένας καλός τρόπος για καταπολέμηση της βαρρόα χωρίς φάρμακα , 12 λεπτά στις 42-43 βαθμούς έχουμε αποτελεσματικότητα 35% για 8 ώρες 70% της βαρρόας θανατώνεται και μέσα στα σφραγισμένα κελιά.

Βιοτεχνικές μέθοδοι αφαίρεση κηφηνογόνου έγινε πείραμα στην Θεσσαλονίκη και είδαμε ότι δεν χτίζουν μόνο κηφηνογόνο αλλά και εργατικό γόνο και μάλιστα πιο αργά την άνοιξη δυσκολεύονται να χτίσουν η λύση είναι να αγοράσουμε κηφηνοκηρήθρα κυκλοφορεί στην Ελληνική αγορά και με αυτό να κάνουμε την παγίδα κηφηνογόνου και δεν χρειάζεται να καταστρέφουμε την κηρήθρα κάθε φορά με ένα μαχαίρι απολεπίζουμε αφαιρείτε ο γόνος με πίεση νερού και το βάζουμε πάλι με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να αφαιρέσουμε ένα μεγάλο ποσοστό βαρρόα .

Γαλακτικό οξύ πολλή ευχαριστημένος από την χρήση του αλλά χρειάζεται πολλή δουλειά δεν είναι σταθερό μέσα στην κυψέλη και χρειάζονται μέχρι 6 επεμβάσεις ανά 2 με 3 μέρες για ένα καλό αποτέλεσμα , η βαρρόα πέφτει την πρώτη μέρα την 2 μέρα δεν πέφτει βαρρόα η διάλυση γίνεται στο 15 % δηλαδή 150 ml στο ένα λίτρο νερό και ψεκάζουμε τα πλαίσια και από τις 2 μεριές βγάζουμε τα πλαίσια έξω και τα ψεκάζουμε έχουμε αποτελεσματικότητα 90%, για πιο γρήγορα μπορούμε να ανοίξουμε την κυψέλη και να ψεκάζουμε μέσα στα κενά σε αυτή όμως την περίπτωση έχουμε 80% αποτελεσματικότητα η θερμοκρασία πρέπει να είναι πάνω από 10 βαθμούς αυτήν την εποχή είναι πάρα πολλή καλό . Αναφέρεται στην βιβλιογραφία ότι επηρεάζει τα αυγά και την βασίλισσα δεν είδαμε κάτι τέτοιο όταν όμως χρησιμοποιήθηκε τον Αύγουστο πάνω από 35 βαθμούς κεσίου χάθηκαν 7 βασίλισσες στα κυψελίδια οπότε υποψιαζόμαστε ότι μπορεί να φταίει το γαλακτικό οξύ να μην χρησιμοποιείται λοιπόν το γαλακτικό οξύ πάνω από τους 35 βαθμούς Κελσίου σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες είναι πολύ καλό και δεν αφήνει κατάλοιπα στο μέλι και έτσι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα αν δεν τρυγήσουμε την αμέσως επόμενη μέρα.

Οξαλικό οξύ χρησιμοποιείται μόνο για μια φορά όταν δεν έχουμε γόνο και όχι το καλοκαίρι αν χρησιμοποιηθεί πάνω από μια φορά κάνει τις μέλισσες νωθρές μέλισσες πέθαιναν από πείνα ενώ είχαν μέλι γιατί είχε γίνει επέμβαση με οξαλικό οξύ γα 3-4 φορές, έρευνες από ξένους επιστήμονες λένε ότι κάνει μεγάλη ζημιά στο γόνο ,άρα μόνο χειμώνα και για μία μόνο φορά .

Θυμόλη έχει δοκιμαστεί σε 15 γραμμάρια θυμόλη σε 15 γραμμάρια οινόπνευμα το βάζουμε σε 2 κομμάτια βέντεξ πλάτος όσο κρατούν 3 πλαίσια πάνω στους κηρηθροφορείς είναι αποτελεσματικό από 21 - 70,3 % χρησιμοποιείται πάνω από τους 15 βαθμούς σε υψηλές θερμοκρασίες δεν πρέπει να χρησιμοποιείται γιατί εξατμίζεται πολύ γρήγορα.

Φορμικό ή μυρμιγκικό οξύ για να χρησιμοποιηθεί πρέπει να γίνουν δοκιμές από ένα άπειρο είναι αδύνατον να χρησιμοποιηθεί χωρίς να έχει απώλειες γιατί η αποτελεσματικότητα του εξαρτάται από την εποχή και την δύναμη του μελισσιού αν θέλουμε να κάνουμε πειράματα σε μικρά μελίσσια πρώτα υπάρχουν και κάποιες συσκευές που μπορούμε να αγοράσουμε και να τις χρησιμοποιήσουμε.

Ομιχλοποιητής θυμόλη με παραφινέλαιο προσοχή να μην το εισπνεύσουμε δημιουργεί μεγάλη αναστάτωση στα μελίσσια έχουμε αποτελεσματικότητα 39-54 και για να έχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα χρειάζονται 3 επεμβάσεις .



Ερωτήσεις :
Από το Checkmite έχουμε απώλειες σε βασίλισσες;
Σε βασίλισσες δεν έχουμε απώλειες από τα υπολείμματα που μένουν στο κερί υπάρχουν έρευνες από Γερμανούς επιστήμονες το κουμαφός στο κερί εμποδίζει τις βασίλισσες να εκκολαφθούν ή αν εκκολαφθούν έχουν το μισό βάρος και δεν αποδίδουν για αυτό όπου χρησιμοποιούμε το Checkmite πρέπει να αλλάζουν συχνά οι κηρήθρες λόγω του κουμαφώς που υπάρχει στο κερί και έχουμε προβλήματα με τις βασίλισσες που παράγονται. Και στο βασιλικό πολτό που παράγεται και υπάρχει το Checkmite υπάρχουν 48 φορές περισσότερα υπολείμματα στο βασιλικό πολτό από ότι στο μέλι. Το κουμαφός είναι πολλή σταθερό στο μέλι μέχρι και 105 μέρες μετά υπάρχει στο μέλι μεταφέρεται από το μέλι στο κερί σιγά σιγά.
Το μόνο που διασπάται είναι το αμιτραζ το τακ τικ αλλά αφήνει μεταβολίτες 2 μήνες μετά μπορούμε να πάρουμε μέλι , το θειάφι δεν αφήνει υπολείμματα πρέπει να εγκαταλείψουμε το θειάφι και να πάμε στην ψύξη για τον κηρόσκορο.
Με τα φυτοφάρμακα που υπάρχουν στο περιβάλλον τι γίνεται ;
Με τα φυτοφάρμακα υπάρχει πρόβλημα χάνονται πολλές μέλισσες και πρέπει να διαμαρτυρόμαστε για αυτό οι μέλισσες πεθαίνουν στον αγρό ή δεν γίνονται δεκτές στην κυψέλη δεν υπάρχει καμία μόλυνση της κυψέλης από έξω το πρόβλημα είναι με αυτά που βάζουμε εμείς .
Τι γίνεται με τα βαρρόα που πέφτουν ;
Αν δεν θανατωθεί η βαρρόα ξανανεβαίνει αν βάλουμε άχνη ζάχαρη και σκόρδο και δεν έχουμε σήτα η βαρρόα θα ανέβει πάλι.
Αν βγάζετε τον κηφηνογόνο πρέπει να τον ξεπλένουμε γενικά όμως να ξέρετε ότι τους κηφήνες τους θέλουμε ένα μελίσσι χωρίς κηφήνες δεν αποδίδει έχουν γίνει μελέτες με μελίσσια που είχαν κηφήνες και με άλλα που δεν είχαν και είδαν ότι οι μέλισσες που είχαν κηφήνες δούλευαν καλύτερα χρειάζονται οι μέλισσες την παρουσία τους για να δουλέψουν οι ίδιες και για να καλύψουν το ένστικτο της αναπαραγωγής.
Γαλακτικό οξύ μπορούμε να το αγοράσουμε σαν χημικό που είναι ακριβό ή αυτό που χρησημοποιήται στα τρόφιμα που είναι πιο φτηνό αλλά πρέπει να πάρεις μεγάλη ποσότητα και τα δύο είναι αρκετά καλά πολλές επεμβάσεις με το γαλακτικό οξύ έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα για την βαρρόα δεν πέθαναν περισσότερες βαρρόα πλην όμως οι πολλές επεμβάσεις μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την εξέλιξη του μελισσιού .


Το Ελληνικό μέλι


Έγινε η ταυτοποίηση των μελιών με βάση την γεωγραφική τους προέλευση και τώρα μπορούμε να διαχωρίζουμε τα ελληνικά και τα τούρκικα μέλια με βάση συγγενείς ουσίες.
Η επόμενη προσπάθεια ήταν να πάρουμε μέλι από Κρήτη , Ρόδο , Χαλκιδική Εύβοια , Θάσο γιατί αυτές είναι οι περιοχές που αντιπροσωπεύουν την παραγωγή πευκόμελου στην Ελλάδα . To μέλι της Ρόδου και της Κρήτης διαφέρουν αρκετά ενώ το μέλι Χαλκιδικής και Θάσου είναι ένα, οι αρωματικές ουσίες που υπάρχουν στην Κρήτη και στην Ρόδο δεν υπάρχουν στα άλλα μέλια ή υπάρχει σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις . Τα μέλια της Κρήτης και της Ρόδου είναι περισσότερο αρωματικά αυτές οι ουσίες που βρήκαμε σε περισσότερες συγκεντρώσεις έχουν αντιμυκιτιακή δράση και ουσίες που χρησιμοποιούνται για τις ασθένειες του ήπατος και του νεφρού. Είναι βασικά τα πλεονεκτήματα που έχει το Κρητικό μέλι και πρέπει εμείς οι ίδιοι να το προβάλουμε αλλιώς θα αρχίσουμε να πουλάμε Κρητικό μέλι από την Βουλγαρία.
Έχει βελτιωθεί κατά πολλή η μέθοδος που βρίσκουν αν έχει γίνει τροφοδοσία με ζάχαρη με απρόσεκτη τροφοδοσία δεν πρέπει να τροφοδοτούμε στην ανθοφορία.
Όταν η μέλισσα δυσκολεύεται λόγω του ξηροθερμικού κλίματος να πάρει το μέλι η δυσκολία αυτήν στη συλλογή του μελιού κάνει την μέλισσα να το επεξεργάζεται περισσότερο , όσο πιο δύσκολα το μαζεύει τόσο περισσότερο το επεξεργάζεται και όσο το επεξεργάζεται τόσο περισσότερες πτητικές αρωματικές ουσίες τοποθετεί σε αυτό .Το Κρητικό μέλι είναι λιγότερο βέβαια αλλά πολύ καλύτερο πιο αρωματικό και πιο πλούσιο σε ένζυμα αρωματικές ουσίες και θρεπτικά συστατικά από άλλα μέλια που παράγονται σε άλλες περιοχές .
Το μέλι στην Ελλάδα είναι θησαυρός και το πιο καλό και φημισμένο μέλι είναι το θυμαρίσιο.
Πρέπει να έχουμε καλά φίλτρα για να κρατάει τα κομμάτια του ζαχαροζύμαρου για να μην πέφτει μέσα στο μέλι . Χωρίς ζάχαρη δεν μπορεί να γίνει μελισσοκομία αλλά να τροφοδοτούμε για τις μέλισσες όταν το χρειάζονται και όχι όταν το θέλουμε εμείς .Από το 2008 η μέθοδος έχει βελτιωθεί και πιάνουν και την ζάχαρη από τα τεύτλα .



Με την σμηνουργία τι κάνουμε;
Δίνουμε χώρο αν δεν δώσουμε χώρο θα σμηνουργίσει από την στιγμή που το μελίσσι ετοιμάζεται για σμηνουργία πρέπει να καταστραφούν τα βασιλικά κελιά είναι ο μόνος τρόπος να το σταματήσουμε . Κάναμε ένα πείραμα πόσες φορές πρέπει να καταστρέψεις βασιλικά κελιά για να σταματήσει ο πυρετός της σμηνουργίας χρειάστηκε ένας μήνας κάθε 3-4 μέρα να καταστρέφουμε κελιά μετρήσαμε 1600 από ένα μελίσσι για να σταματίσει πράγμα που δεν γίνεται .


Υπάρχει η μέθοδος Ντεμαρή στο κάτω όροφο βάζουμε την βασίλισσα μαζί με ένα πλαίσιο γόνου και δίπλα βάζουμε κτισμένες άδειες κηρήθρες βάζουμε βασιλικό διάφραγμα και τοποθετούμε τα υπόλοιπα πλαίσια στο πάνω όροφο αφού έχουμε καταστρέψει όλα τα βασιλικά κελιά την 4 μέρα και οι μέλισσες δεν μπορούν να χτίσουν κελιά από πάνω το δοκιμάσαμε και είδαμε ότι η μέθοδος δουλεύει όταν βάλουμε κτισμένες κηρήθρες όταν βάλουμε άκτιστες οι μέλισσες προλαβαίνουν και χτίσουν 3-4 βασιλικά κελιά και μπορεί να σμηνουργήσουν στην μέθοδο Ντεμαρή βάζουμε κτισμένη κηρήθρα και όχι άκτιστη.
Άλλη μέθοδος είναι να κάνουμε τούμπα τα μελίσσια τα βασιλικά κελιά πηγαίνουν προς τα πάνω οπότε οι μέλισσες τα καταστρέφουν μέσα βάλαμε ιμάντα για να μην πηγαίνουν κάτω τα πλαίσια αν το κάνετε βάλτε και ένα σημείωμα γιατί όταν το κάναμε βρήκαμε τα μελίσσια κανονικά και ένα σημείωμα που έγραφε "συνάδελφε κάποιος σου αναποδογύρισε τα μελίσσια "




Φέτος Η επιθετικότητα των μελισσιών είναι αυξημένη που οφείλεται;
Η επιθετικότητα των μελισσιών οφείλεται κατά πολλή στη φυλή τα υβρίδια είναι πιο επιθετικά στις διασταυρώσεις οι μέλισσες είναι πιο επιθετικές , συνήθως όμως τα πιο επιθετικά είναι τα πιο παραγωγικά , μερικά μελίσσια είναι πιο επιθετικά μέσα σε ένα μελισσοκομείο. Μελίσσια από την Χαλκιδική ήμερα κατεβαίνουν Πελοπόννησο και είναι επιθετικά εξαρτάται από τις κλιματολογικές συνθήκες.



Ο Μάνος( http://arxontiko.blogspot.com/) και ο Γιάννης (http://johnybee.blogspot.com/)


Σάββατο 4 Απριλίου 2009

Φασκομηλιά

Η φασκομηλιά είναι ένα πολλή σημαντικό μελισσοκομικό φυτό της περιοχής μου έχει ανοίξει αυτήν την εποχή και οι μέλισσες κάνουν σαν τρελές να μαζέψουν το νέκταρ της που δίνει ένα πολλή αρωματικό μέλι. Οι παλιοί μελισσοκόμοι λένε όταν ανοίγει η φασκομηλιά γίνονται οι καλές βασίλισσες . Φύεται στην Ν. Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου σε περιοχές κάτω από τα 300 μέτρα με εξαίρεση την Κρήτη που την βρίσκουμε μέχρι τα 1200 μέτρα είναι ένα πολύ αρωματικό ημιθαμνώδες πολυετές φυτό από τα ξηρά φύλλα φτιάχνουμε αφέψημα που είναι ευεργετικό για τον ανθρώπινο οργανισμό.


Φασκόμηλο: Salvia fruticosa ή Αλισφακιά

Το όνομα Salvia προέρχεται από το salvare που σημαίνει σώζω ζωές ιερό φυτό για τους αρχαίους Έλληνες που το είχαν αφιερώσει στο Δία το ίδιο και για τους Λατίνους που ήταν το φυτό της αθανασίας και το χρησιμοποιούσαν σε τελετές.
Ο Ιπποκράτης, ο Διοσκουρίδης , ο Θεόφραστος , ο Νίκανδρος ,ο Γαληνός και ο Αέτιος το εκθειάζουν και το συνιστούν ως πολυφάρμακο . Οι Κινέζοι το αποκαλούν ελληνικό βραστάρι . Υπήρξε εποχή που έδιναν 2 κιβώτια τσάι για να προμηθευτούν ένα κιβώτιο φασκόμηλο.

Χρήσιμο για τους αναιμικούς και όσους έχουν υπόταση . Περιέχει τανίνι και θεωρείται ότι συμβάλλει κατά της νωθρότητας καταπολεμά την κούραση επιταχύνει την λειτουργία του νευρικού συστήματος , βοηθάει την μνήμη ,την ανάρρωση αλλά και την πέψη. Βοηθάει τα άτομα με υψηλή εφίδρωση είναι κατά της ατονίας του στομάχου και των εντέρων και απολυμαντικό σε περίπτωση κρυολογημάτων. Είναι ευεργετικό στα μαλλιά αλλά και για το πρόσωπο. Θεραπεύει την ουλίτιδα , στοματίτιδα , φαρυγγίτιδα και τις δερματικές παθήσεις. Χρησιμοποιείται σαν ανθιδρωτικό (ιδιαίτερα κατά του νυχτερινού ιδρώτα) .Το αιθέριο έλαιο του είναι κατά του πονόδοντου.


Δεν ενδείκνυται όμως σ΄αυτούς που έχουν αιματουρία, υπέρταση, επιληψία και σε περίοδο εγκυμοσύνης.


Στην Κρήτη την φασκομηλιά την χρησιμοποιούσαν σαν βραστάρι κατά του Διαβήτη
Πολλοί Κρητικοί σύμφωνα με όσα μου έχει πει ο παππούς μου κάπνιζαν φύλλα φασκομηλιάς σαν υποκατάστατο του καπνού καθώς τα φύλλα της φασκομηλιάς περιέχουν νικοτινικό οξύ.

Οι παλαιοί Κρητικοί λέγανε:"όποιος έχει στο περιβόλι του φασκομηλιά , ποτέ δεν πεθαίνει


Αν δεν έχετε οδοντόκρεμα τρίψετε με φρέσκα φύλλα φασκόμηλου τα δόντια , θα τα καθαρίσουν , και θα δυναμώσουν τα ούλα . Έχετε κιτρινισμένα δόντια ;Βράσετε φύλλα φασκόμηλου με θαλασσινό αλάτι , μετά τα ξηραίνετε στο φούρνο , τα κάνετε σκόνη και τα χρησιμοποιήστε με οδοντόβουρτσα.

Βραστάρι για το κρύωμα
Σε βραστό νερό ρίχνουμε και αφήνουμε για 15 λεπτά μια χούφτα ξερά φύλλα φασκομηλιάς , ένα μήλο κομματιασμένο ,λίγο γλυκάνισο ,λίγο χαμομήλι,λίγα άνθη γλυκολέμονου ,σταφίδες, 2 σύκα τεμαχισμένα και μέλι .




Φασκομηλιά όποιος κρατεί θάνατο δε φοβάται
γιατί σκορπά τσι μυρωδιές κι ο χάρος σε λυπάται