Σάββατο 23 Μαΐου 2009

Το σημάδεμα της Βασίλισσας

Η βασίλισσα είναι ότι πιο σημαντικό μέσα στην κυψέλη πάνω της στηρίζεται όλη η παραγωγική διαδικασία και πάνω της είναι δομημένη ολόκληρη η κοινωνία των μελισσών και κατά κανόνα αυτή είναι που δίνει τα ιδιαιτέρα χαρακτηριστικά και την φυσιογνωμία του μελισσιού. Είναι πολλή σημαντικό στην σύγχρονη μελισσοκομία να μπορούμε να την αναγνωρίζουμε γρήγορα και ταυτόχρονα να μπορούμε να ξέρουμε την ηλικία της ,αυτό γίνεται αν την σημαδέψουμε κάθε χρόνο και με διαφορετικό χρώμα ώστε να ξέρουμε ανά πάσα στιγμή και την ηλικία της .

Ένας απλώς και ασφαλής τρόπος για το σημάδεμα της βασίλισσας είναι αυτός που θα σας περιγράψω παρακάτω. Παίρνουμε ένα μαρκαδόρο ανεξίτηλο με το χρώμα που θα έχει η βασίλισσα την χρονιά που μας ενδιαφέρει ο συγκεκριμένος κάνει 1,80 ευρώ από το βιβλιοπωλείο .




Προμηθευόμαστε και αυτό το εξάρτημα από ένα μαγαζί που πουλάει μελισσοκομικά είδη και είμαστε έτοιμοι για το σημάδεμα . Αφού εντοπίσουμε στην συνέχεια την βασίλισσα την εγκλωβίζουμε στον πλαστικό σωλήνα και αρχίζουμε προσεκτικά να την ανεβάζουμε στο δικτυωτό μέρος της συσκευής ,εκεί την ακινητοποιούμε και αρχίζουμε να την βάφουμε πολλή προσεκτικά .


Όταν τελειώσουμε με το χρωματισμό της βασίλισσας την αφήνουμε για λίγο να στεγνώσει το χρώμα και μετά σιγά την ελευθερώνουμε και πάλι.




Είναι πολύ σημαντικό να την αφήσουμε στο ίδιο σημείο που την έχουμε πάρει ώστε να αποφύγουμε πιθανή απόρριψη της βασίλισσας από τις ίδιες της μέλισσες της κυψέλης

Από τώρα και πέρα ,θα μπορούμε να αναγνωρίζουμε γρήγορα την βασίλισσα και ιδιαιτέρα σε μελίσσια με πολλή πληθυσμό , που δεν μπορούσαμε πριν να την εντοπίζουμε γρήγορα ,με συνέπεια να ταλαιπωρούμε το μελίσσι αρκετά , στις περιπτώσεις που πρέπει οπωσδήποτε να εντοπίσουμε την βασίλισσα για να προβούμε μετά στους αντίστοιχους χειρισμούς.


Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα που αποκτούμε είναι ότι ξέρουμε και την ηλικία της έτσι μπορούμε να προγραμματίσουμε με ασφάλεια την αντικατάσταση της ,που πρέπει για άλλους να γίνεται κάθε χρόνο και για άλλους κάθε 2 χρόνια ,βασίλισσες δεν πρέπει να κρατάμε για περισσότερο από 2 χρόνια γιατί τα μελίσσια γίνονται αντιπαραγωγικά έτσι, εκτός και αν είναι κάποια βασίλισσα με καλά γενετικά χαρακτηριστικά και θέλουμε να την κρατήσουμε περισσότερο διάστημα για να εκμεταλλευτούμε αυτά τα χαρακτηριστικά της γνωρίσματα ,καλό θα ήταν τέτοιες βασίλισσες να μην τις έχουμε σε δυνατά μελίσσια για να μην εξαντλούνται από την εντατική γέννα.



Εγώ προσωπικά δεν έχω καταλήξει πιο είναι πιο σωστό να αλλάζουμε βασίλισσες κάθε χρόνο η κάθε 2 χρόνο μερικοί λένε ότι η βασίλισσα φτάνει στο μέγιστο της απόδοσης της τον 2 χρόνο άλλοι πάλι ότι οι νέες βασίλισσες γεννούν καλύτερα έχουν πιο δυνατές φερορμόνες και το μελίσσι έχει λιγότερες πιθανότητες για σμηνουργία.


Η βασίλισσα δεν το μπορεί να φύγει απ΄την κυψέλη
μα αν ναι φύγει μια φορά όλο τον κόσμο φέρνει.

Εκατομμύρια αυγά έχει μες την κοιλία της
και ΄χει κανόνα ιερό να κάνει τα παιδιά της



Σάββατο 16 Μαΐου 2009

Θρούμπι ( Θρούμπα)

Μετά την φασκομηλιά που έχει σταματήσει σχεδόν να δίνει τώρα σειρά έχει η θρούμπα ένα αρκετά καλό μελισσοκομικό φυτό που οι μέλισσες αυτήν την εποχή επιδιώκουν να επισκέπτονται θυμίζει κάτι ανάμεσα σε ρίγανη και θυμάρι , φέτος με τις βροχές που έκανε πρόσφατα, τα άνθη του είναι αρκετά ζωηρά και σε συνδυασμό με τι υψηλές θερμοκρασίες βάζουν τις μέλισσες σε πειρασμό, βουίζουν με ευχαρίστηση πάνω στα μικρά ανθάκια που επισκέπτονται με περίσσιο ζήλο αυτήν την εποχή καθώς τα μελίσσια έχουν αρκετό γόνο να ταΐσουν.


Η θρούμπα είναι ένα αρωματικό ποώδες φυτό ,ετήσιο ,ευδοκιμεί σε όλη την μεσόγειο και ιδιαίτερα σε ξηρές και πετρώδεις περιοχές . Από την αρχαιότητα χρησιμοποιείται σαν βότανο για τις διάφορες ασθένειες αλλά και σαν αρωματικό στη μαγειρική.


Στην αρχαία Ελλάδα το έβαζαν στο κρασί (θρυμβίτης οίνος) ακόμα και σήμερα χρησιμοποιούν αφέψημα θρουμπιού για να ξεπλένουν τα βαρέλια πριν βάλουν το κρασί για να σκοτώσουν τους παραμύκητες. Οι αρχαίοι Ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν για αφροδισιακό.

Παλιά όταν είχαν πληγές στο στόμα ή στο λάρυγγα , έκαναν γαργάρα με αφέψημα από θρούμπι και κρασί και μετά το κατάπιναν, 3-4 σταγόνες από το χυμό του φυτού στα αφτιά πριν τον ύπνο βελτιώνουν την ακοή και σταματούν τον βόμβο. Το αφέψημα από θρούμπι θεωρήται διεγερτικό και τονωτικό και δρα κατά της πνευματικής και σωματικής κούρασης , βοηθάει το άσμα, την ναυτία ,την πέτρα στα νεφρά και είναι κατά της διάρροιας , ακόμα σκοτώνει βακτηρίδια μικρόβια και μύκητες.



Οι παλιοί Κρητικοί καταπολεμούσαν τις φθειρειάσεις των ζώων τους με αφέψημα από θρούμπι, σκέπαζαν ακόμα με φύλλα από θρούμπι το τυρί που έβαζαν στην άλμη για να πάρει το τυρί το άρωμά του.
Τα φύλλα της θρούμπας ψιλοκομμένα μπαίνουν σε διάφορα φαγητά και ως αρωματικό αλλά και λόγω των αντιτοξικών ιδιοτήτων που έχουν.


Και εδώ μερικά ακόμα άνθη της εποχής με εικαστικό ενδιαφέρον.