Δευτέρα 5 Απριλίου 2010

Το Πάσχα και οι μέλισσες.

Το Πάσχα συμβολίζει την πανάρχαια ανάγκη του ανθρώπου να γιορτάσει την αναγέννηση της φύσης μετά τον λήθαργο του χειμώνα.

Εξορκίσαμε και το κακό με το κάψιμο του Ιούδα το βράδυ της Ανάστασης.


Οι μέλισσες συμμετέχουν ενεργά σε αυτήν την "Ανάσταση" της φύσης και καθώς τους προσφέρονται απλόχερα τα υλικά της δημιουργίας ,γύρη και νέκταρ οι μέλισσες ετοιμάζουν το γόνο που θα δημιουργήσει τον απαραίτητο πληθυσμό για να μην αφήσουν ούτε ένα κόκκο γύρης αλλά ούτε σταγόνα από το νέκταρ να πάει χαμένο.


Όποια κυψέλη και αν άνοιγες την Μεγάλη εβδομάδα έβλεπες μέλισσες να χορεύουν ,δίνοντας με αυτό τον τρόπο το στίγμα από τις πηγές του νέκταρ και της γύρης ,φέρνοντας το χαρμόσυνο μήνυμα αλλά και την βεβαιότητα της αφθονίας στο πασχαλιάτικο φαγοπότι.
Οι καλές βασίλισσες βρίσκονται σε υπερδιέγερση ο γόνος λίγων ημερών πολύς, σημάδι εντατικής δουλειάς ,την βρίσκεις ακόμα και στα ακριανά πλαίσια ψάχνοντας να βρει και το τελευταίο άδειο κελί για να γεννήσει.
Τα καινουργιοχτισμένα πλαίσια έχουν σφραγίσει τους γόνους εκτός τα σημεία που περνάει το σύρμα δείγμα ότι η βασίλισσα ελέγχει το κελί πριν γεννήσει και βλέποντας το γυμνό από κερί σύρμα αφήνει το κελί για αργότερα μέχρι οι μέλισσες να το καλύψουν.
Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνονται καθαρά οι γραμμές από ασφράγιστα κελιά εκεί ακριβώς που περνάει το σύρμα .

Φέτος αγόρασα φύλλα κηρήθρας για κηφήνες για να τα χρησιμοποιήσω σαν παγίδα για την βαρρόα βλέπω ότι τα έχτισαν κανονικά και η βασίλισσα έχει γεννήσει αγονιμοποίητα αυγά έτσι και την ανάγκη του μελισσιού σε κηφήνες μπορείς να ικανοποιήσεις αλλά και να λειτουργήσει σαν δόλωμα για την βαρρόα καθώς προτιμούν τους κηφήνες για να αναπαραχθούν και αυτό γιατί οι 3 μέρες που μένουν παραπάνω σφραγισμένα τα κελιά που περιέχουν κηφήνες, δίνει την δυνατότητα στην βαρρόα ,που έχει αναπτύξει τον βιολογικό της αναπαραγωγικό κύκλο ,παράλληλα με αυτόν της μέλισσας ,να εκμεταλλεύεται στο έπακρο την ασφάλεια που της παρέχει το σφραγισμένο κελί για να αναπαραχθεί αποτελεσματικά.

Περιμένουμε λοιπόν να σφραγιστούν τα κελιά με του κηφήνες και μετά για μια μέρα στην κατάψυξη και μετά πάλι πίσω για να καθαρίσουν οι μέλισσες τον νεκρό από το κρύο γόνο και μαζί και την βαρρόα που πιθανόν να υπάρχει μέσα.
Σκέφτομαι ότι αυτό μπορεί να είναι και ένα δείγμα εξυγιαντικής συμπεριφοράς, η κυψέλη που θα καθαρίσει πιο γρήγορα το πλαίσιο να επιλεγεί για βασιλοτροφία ή έστω αυτό να αποτελέσει ένα ακόμα κριτήριο επιλογής.
Αν αυτό γίνεται συστηματικά , ίσως καταφέρουμε να κρατήσουμε τους πληθυσμούς της βαρρόα σε χαμηλό επίπεδο αποφεύγοντας καταρχήν την χρήση διαφορών χημικών που επιβαρύνουν τα προϊόντα κυψέλης αλλά και αλλάζουν πολλές φορές το μικρόκλιμα μέσα στην κυψέλη με αρνητικές και απρόβλεπτες συνέπειες για της ίδιες της μέλισσες συν ότι γλιτώνουμε όλες αυτές τις πρωτογενείς αλλά και δευτερογενείς επιπτώσεις που επιφέρει στο μελίσσι μια ενδεχόμενη υψηλή προσβολή από βαρρόα που αποτελεί πιστεύω το μεγαλύτερο πρόβλημα για κάθε μελισσοκόμο που σέβεται τον εαυτό του.
Η κηφηνοκηρήθρα μπορεί να έχει και άλλες χρήσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παραγωγή κηφήνων από επιλεγμένες κυψέλες έτσι ώστε να αυξήσουμε την πιθανότητα σύζευξης των βασιλισσών με αυτούς τους επιλεγμένους κηφήνες και να εξασφαλίσουμε κατά κάποιο τρόπο μεγάλο αριθμό ώριμων προς αναπαραγωγή κηφήνων την εποχή της βασιλοτροφίας , ακόμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εμβολιασμό με σκοπό την παραγωγή βασιλικού πολτού καθώς το μεγαλύτερο άνοιγμα του κελιού το καθιστά πιο πρακτικό. Μετά μπορεί να το βάλουμε στην άκρη της κυψέλης την εποχή της ανθοφορίας που έχουμε επιλέξει για την παραγωγή μελιού και να πάρουμε περισσότερο μέλι γιατί σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει η κηφηνοκηρήθρα όχι μόνο χωράει περισσότερο μέλι, αλλά αυξάνει και την τάση συλλογής μελιού.



Μεταφέροντας πέταλα στην κυψέλη θέλω να πιστεύω ότι μάλλον γίνεται άθελα τους καθώς μαζεύουν την γύρη.







4 σχόλια:

Επόπτης είπε...

χρόνια πολλά και καλά

Anestis Ketsetzidis είπε...

Αλέξανδρε
Χριστός Ανέστη Χρόνια Πολλά.

ΜΕΝΤΕΣΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ είπε...

Αλέξανδρε χρονιά πολλά και του χρόνου με υγεία .
Περιμένουμε ανάρτηση από τα θέματα του συνεδρίου .

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Χρόνια πολλά Aλέξανδρε με υγεία κι ευτυχία