Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Ανάλυση Γαλλικού βασιλικού πολτού για ποιότητα και αυθεντικότητα

Ο Γάλλος H. Casabianca ανακοινώνει στο Παγκόσμιο συνέδριο στη Κρήτη τα αποτελέσματα της έρευνας του "Ανάλυση Γαλλικού βασιλικού πολτού για ποιότητα και αυθεντικότητα. "

Ο βασιλικός πολτός εκκρίνεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες των εργατριών μελισσών για να αποτελέσει τροφή. Αποτελείται από 60-70 % νερό 10-12 % σάκχαρα και 3-7 % λιπίδια αλλά περιέχει και βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Σκοπός των πειραμάτων είναι να χαρακτηριστεί η χημική σύσταση του πολτού στην Γαλλία και να γίνει μια βάση δεδομένων.
Τρία χρόνια και 500 δείγματα Γαλλικού βασιλικού πολτού χρειάζονται για να γίνει το πείραμα 3 δείγματα από κάθε Γάλλο μελισσοκόμο που ανήκει σε αυτή την ομάδα , τα δείγματα διαφοροποιούνται ανά γεωγραφική περιοχή και περίοδο συλλογής. Αυτά τα δείγματα θα αντιπαρατεθούν με 150 δείγματα από βασιλικό πολτό του εμπορίου και με βασιλικό πολτό από μελίσσια που τροφοδοτούνται με σιρόπι. Αποτελέσματα υπάρχουν για 270 δείγματα Γαλλικού πολτού και 50 δείγματα του εμπορίου (Αλγερία, Κίνα, Ισπανία , Ιαπωνία) . Διαφορές υπάρχουν στο 10-hydroxydecenoic οξύ.
Και στον άνθρακα 13 έχουμε διαφορές με υψηλότερες συγκεντρώσεις στον πολτό του εμπορίου.



Όσον αφορά τα σάκχαρα η Κίνα θέλει να βλέπουμε το σύνολο των σακχάρων ,όμως κάποια πρέπει να τα βλέπουμε χωριστά γιατί διαφέρει ο φρέσκος από τον συντηρημένο πολτό.
Στα μελίσσια από τροφοδότηση πάλι το 10-hydroxydecenoic οξύ διαφέρει όταν χρησιμοποιήτε ζάχαρη από τεύτλα υπάρχει διαφοροποίηση στη σύσταση του βασιλικού πολτού ,όταν ταΐζουμε με ζαχαροκάλαμο η μαλτόζη και η σακχαρόζη ξεφεύγουν πάρα πολλή.
Πολλή σιρόπι στην τροφοδοσία για πολτό μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα στην ποιότητα του βασιλικού πολτού πρέπει να μπουν στάνταρς όσον αφορά στο άνθρακα 13 και 12.
Για να τελείωση η εργασία χρειάζονται άλλα 200 δείγματα Γαλλικού πολτού και 100 του εμπορίου.




Ερωτήσεις:
Πως διαχωρίζουμε τον Κινέζικο από τον Γαλλικό πολτό;

Μπορεί να γίνει πολύ εύκολα με υπέρυθρη ακτινοβολία , έτσι μπορούμε να μάθουμε αν έχει ψυχθεί και αποψυχθεί πολλές φορές που στον Κινέζικο αυτό γίνεται .
Μια Γαλλική εταιρία έβγαλε στην αγορά κινέζικό πολτό και το μάθαμε με αυτήν την μέθοδο.
Λίγες χώρες έχουν κανονισμούς με βάση τα συστατικά του Βασιλικού πολτού η Γαλλία δεν έχει. Η διαφορά Κινέζικου και Ευρωπαϊκού πολτού είναι μεγάλη και μπορούμε να τον ταυτοποιήσουμε εύκολα.
Η σουκρόζη είναι σταθερή στον πολτό από 6 μήνες έως ένα χρόνο άρα είναι μια καλή ένδειξη αν είναι τροφοδοτημένος με σιρόπι .


Τα προσωπικά μου συμπεράσματα:

Αυτή η έρευνα είναι πολύ σημαντική για ένα προϊόν σαν τον Βασιλικό πολτό που δεν του έχει δοθεί η αντίστοιχη σημασία που πρέπει ούτε από τους μελισσοκόμους ούτε από του ερευνητές αλλά πολλή περισσότερο από τους καταναλωτές. Εύχομαι και ελπίζω να γίνεται ή να γίνει και μια αντίστοιχη έρευνα για τον βασιλικό πολτό και στην Ελλάδα.
Χρειάζεται μεγάλη προσοχή όσον αφορά την τροφοδότηση τον μελισσών στην παραγωγή του βασιλικού πολτού, προσοχή χρειάζεται και από τους καταναλωτές γιατί υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση όσον αφορά την ποιότητα του βασιλικού πολτού που αγοράζουν.
Τώρα για το 10-hydroxydecenoic οξύ που φαίνεται να κάνει την διαφορά όσον αφορά την αξία του βασιλικού πολτού, είναι ένα είδος ειδικής δραστικής ουσίας η οποία υπάρχει στη φύση μόνο στον βασιλικό πολτό. Καλείται, επίσης, 10-HDA ή οξύ του βασιλικού πολτού. Το περιεχόμενο της 10-HDA στο βασιλικό πολτό είναι συνήθως γύρω στο 1,5% -2,0%. Δεδομένου ότι έχει αντικαρκινικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες , και βοηθάει στην προστασία και περιποίηση του δέρματος , μπορεί να προστίθενται στα τρόφιμα για την υγεία ή στα καλλυντικά ως ενεργό συστατικό. Το περιεχόμενο της 10-HDA στο βασιλικό πολτό είναι το διεθνές πρότυπο για την ποιότητα του βασιλικού πολτού και καθορίζει άμεσα την τιμή του στη διεθνή αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: