Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Μάρτης ,όταν η φύση οργιάζει.

Ο Μάρτης έκανε μερικές μέρες βροχές τίποτα το ιδιαίτερο τουλάχιστον στην περιοχή μου ,αλλά η φύση δείχνει να το διασκεδάζει ,κάθε λογής λουλούδια και άνθη ξεπροβάλλουν ντυμένα πολύχρωμα και αρωματισμένα , για να κάνουν τις μέλισσες να τα επιλέξουν .
Οι μέλισσες με την σειρά τους ,πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα ,αυτή την εποχή για να καλύψουν την υπερπροσφορά που η φύση τους χαρίζει, αλλά και για να τελέψουν το μεγάλο τους χρέος , απέναντι στην φύση που την έχει επιλέξει , σαν τον κυρίαρχο επικονιαστή ,μαζί ίσως με τον άνεμο, του πλανήτη.


Στις μέλισσες ο γόνος τώρα καλύπτει όλο το πλαίσιο μόνο στης 2 γωνίες υπάρχει ακόμα λίγος χώρος όπως φαίνεται .

Η βαρρόα υπάρχει αν και δεν εμφανίζεται συχνά είναι μέσα στο γόνο και πολλαπλασιάζεται και αυτή με την σειρά της.

Μέλι μαζεύουν αν και το καταναλώνουν πολύ γρήγορα για την εκτροφή του γόνου .


Είχα βάλει από ένα φύλλο κηρήθρας για να δω αν μπορούν να χτίσουν, εκεί που οι μέλισσες δεν είχαν αρκετό πληθυσμό ,αλλά και λόγω του καιρού, που δεν ήταν πολύ ευνοϊκός εκείνη την περίοδο δεν είχαν χτίση όλη την κηρήθρα, αλλά ένα μόνο μέρος ,αλλά είχαν γεννήσει πάνω στο έτοιμο μέρος της κηρήθρας ,που αυτό σημαίνει ότι τα μελίσσια είχαν ανάγκη από χώρο ,αλλά και ότι οι μέλισσες αυτήν την εποχή επιλέγουν άσπρες κηρήθρες για να γεννήσουν ,μάλλον γιατί αυτές είναι πιο κατάλληλες για την εκτροφή του γόνου της άνοιξης και του καλοκαιριού ,καθώς το ανοιχτόχρωμο χρώμα τις βοηθάει να ελέγχουν καλύτερα και πιο αποτελεσματικά, τις υψηλές θερμοκρασίες ,σε αντίθεση με το φθινόπωρο και το χειμώνα που η βασίλισσα προτιμάει τις σκουρόχρωμες κηρήθρες για την γέννα της λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.
Συμπέρασμα αυτήν την εποχή πρέπει να βάζουμε φύλλα κηρήθρας ή ανοιχτόχρωμες κηρήθρες αν θέλουμε η βασίλισσα να γεννάει με περισσότερο ζήλο.



Μου έκανε ακόμα εντύπωση και ο αριθμός των κηφήνων που ήταν πολύ περισσότερος από την προηγούμενη επιθεώρηση και μάλιστα δεν ήταν μόνο μέσα στην κυψέλη αλλά και έξω σημάδι ότι περιμένουμε βασιλοπούλες.



Λένε ότι οι μέλισσες ,όταν μπορούν να πετάξουν ,νιώθουν ότι έχει φτάσει το τέλος τους πηγαίνουν και πεθαίνουν μακριά από την κυψέλη, κάπως έτσι πιστεύω ότι τελειώνουν την σύντομη, μα και δραστήρια ζωή τους οι μέλισσες, αφού πρώτα έχουν εκπληρώσει το χρέος τους, αφήνουν την τελευταία τους πνοή πάνω στα άνθη που τις τάισαν μεθυσμένες σχεδόν από το άρωμά τους.

Νεκρή μέλισσα πάνω στη φασκομηλιά.


















Ανθός μπουρνελιάς
Ανθός κυδωνιάς





Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Οι μέλισσες και οι πρώτες εικόνες της άνοιξης.

Με 24 βαθμούς θερμοκρασία και με μια ηλιόλουστη μέρα ιδανικές συνθήκες για τις μέλισσες έγινε ο πρώτος έλεγχος της άνοιξης η πιο ενδιαφέρουσα εποχή για την μελισσοκομία αλλά και κρίσιμη γιατί χρειάζεται αρκετή δουλειά και καλούς μελισσοκομικούς χειρισμούς για να έχουμε κάποιο επιτυχημένο αποτέλεσμα, τα μελίσσια μεταμορφώνονται μέρα με την μέρα ο γόνος αρκετός και συνεχώς επεκτείνεται ,το μέλι λιγοστεύει το καταναλώνει ο νέος γόνος γιαυτό θέλει προσοχή να υπάρχει φαγητό στην κυψέλη. Καλά να είναι καλός ο καιρός να μαζεύουν νέκταρ αν χαλάσει τι γίνεται και από ότι ακούω η θερμοκρασία τις επόμενες μέρες θα πέσει αρκετά.








Εμφανίστηκε και ο κηφηνόγονος σημάδι ότι δεν θα αργήσουν τα ερωτικά παιχνίδια με τις βασίλισσες.


Το χρώμα του σφραγισμένου γόνου πιστεύω ότι υποδηλώνει και την ηλικία του, όσο πιο σκουρόχρωμο είναι τόσο πιο κοντά στην ημερομηνία εκκόλαψης βρισκόμαστε.








Οι βασίλισσες επί το έργον

Πλήρης  στοίχισηΣτο τέλος του γόνου υπάρχει αρκετή γύρη στο κέντρο της κηρήθρας και στην πάνω μεριά το νέο μέλι.





Είχα βάλει μερικές κηρήθρες για να δω αν έχουν διάθεση για χτίσιμο και από ότι είδα η δουλεία έχει αρχίσει.

Έτσι αποφάσισα να βάλω από ένα άχτιστο ανάμεσα στην γύρη και το γόνο σε κάθε κυψέλη.
Είναι πολλή σημαντικό να αλλάζουμε όσο πιο συχνά μπορούμε τις κηρήθρες αρά μην χάνουμε ευκαιρία να χτίζουμε νέες κηρήθρες συμβάλουν πολύ στην υγεία του μελισσιού στο μέγεθος των μελισσών και στην παραγωγικότητα τους ,ανακυκλώστε όλες τις παλιές κηρήθρες και ειδικά τις σκουρόχρωμες και αυτές που είναι πάνω από 2 ετών.


Μερικοί στην περιοχή μου έχουν είδει βάλει πατώματα ,αλλά πιστεύω ότι είναι λίγο νωρίς ακόμα, πρέπει να είμαστε λίγο επιφυλακτικοί και να μην δίνουμε πολύ χώρο στα μελίσσια γιατί ο Μάρτιος είναι απρόοπτος και δεν ξέρουμε πως θα συνεχίσει ο καιρός.

Ο καιρός ευνοεί και τις σφήγκες που κάνουν την εμφάνιση τους στα μελισσοκομία καθώς έχουν μεγάλη ανάγκη για τροφή.

Οι κοιλιές τους είναι φουσκωμένες καθώς είναι όλες βασίλισσες ,σκοτώνοντας μια είναι σαν να καταστρέφεις μια ολόκληρη φωλιά.





Για τροφή πρόσθεσα 2,5 κιλά Apifonta και 150 γραμμάρια σιρόπι σαν διεγερτική τροφοδοσία.




Πολλά φυτά όπως και η φασκομηλιά
σημαντικό μελισσοκομικό φυτό της περιοχής ,έχει ανθίσει πρόωρα και αυτό δεν ξέρω κατά πόσο αυτό επηρεάζει αρνητικά ή θετικά την μελισσοκομία το μέλλον θα δείξει.