Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Μέλισσες στο ανοιξιάτικο πεύκο.




Στη Σύμη ένα χωριό της Κρήτης βυθισμένο στα πεύκα ,βρίσκονται πολλά μελίσσια που αναπτύχθηκαν πρόωρα ,με σκοπό τη συλλογή του ανοιξιάτικου μελιτώματος του Marchalina hellenica .


Ο εργάτης έκανε και πάλι το θαύμα του για πάνω από ένα μήνα έδωσε αρκετό μελίτωμα ικανό να απογειώσει τα μελίσσια.

Τα δέντρα μέσα στην άνοιξη μοιάζουν χιονισμένα στολισμένα από την δραστηριότητα του εντόμου .



Ο εργάτης παράγει πολύ μελίτωμα καθώς το μέγεθος του είναι το μεγαλύτερο δυνατό άρα τρέφεται περισσότερο άρα έχουμε και περισσότερο μελίτωμα.

Τώρα αρχίζει να κινείται πάνω στο πεύκο προσπαθώντας να βρει ασφαλές μέρος να γεννήσει τα αυγά του ολοκληρώνοντας έτσι τον βιολογικό κύκλο ενός ολόκληρου έτους.

Τα μελίσσια θα πρέπει σε λίγες μέρες να μεταφερθούν σε άλλες ανθοφορίες αλλά αυτό είναι ένα πρόβλημα γιατί πολλές ανθοφορίες φέτος δεν πήγαν καλά και μάλλον έπεται και συνέχεια.





Τα μελίσσια μέλωσαν και έχτισαν πάρα πολλές κηρήθρες με μεγάλη ευκολία και με υποδειγματικό τρόπο ανανέωσαν λοιπόν το υλικό τους με πολύ σημαντικά οφέλη για την υγεία και μετέπειτα εξέλιξη τους.




Τώρα αρχίζουν να σφραγίζουν μέλια και οι κυψέλες μοιάζουν ασήκωτες.



Μερικές κυψέλες έχουν πάρει τρίτο πάτωμα.


Τα μελίσσια την άνοιξη στα πεύκα σε αντίθεση με το φθινόπωρο στην ίδια περιοχή αναπτύσσουν γόνους γιατί υπάρχει και αρκετή γύρη.

Κατά βάση το πιο πρόσφατο μαζεμένο μέλι από τις μέλισσες το τοποθετούν κοντά στον ανοιχτό γόνο αν θέλουμε να δούμε αν οι μέλισσες δουλεύουν τις τελευταίες ώρες ,δεν έχουμε παρά να δούμε αν στάζουν μέλι τα πλαίσια που περιέχουν ανοιχτό γόνο ,αυτό το κάνουμε γυρνώντας οριζόντια τα πλαίσια που θέλουμε να ελέγξουμε και τινάζοντας το ελαφρά, αν υπάρχει φρέσκο μέλι θα τρέχει πάνω στους κηρηθροφορείς.





Ο πρίνος έχει ανοίξει και δίνη πολύ γύρη.







Με την μεγάλη και γρήγορη ανάπτυξη του μελισσιού και με το μπλοκάρισμα που γίνεται μέσα στην κυψέλη έχουμε και αρκετές σμηνουργίες.


Μερικοί αφεσμοί είναι αρκετά ψιλά και πρέπει να κάνεις διάφορα ακροβατικά για να μπορέσεις να τους πιάσεις.







Μερικοί αφεσμοί είναι αρκετά μεγάλοι καλύπτουν 7 πλαίσια πληθυσμό.

Μερικοί αφεσμοί μπορεί να έχουν μαζί τους την παλιά βασίλισσα ή μερικές παρθένες βασίλισσες.

Οι σμηνουργίες παρότι είναι φυσική αναπαραγωγική διαδικασία για τις μέλισσες δεν είναι το ζητούμενο στην μελισσοκομία γιατί δημιουργεί αντιπαραγωγικά μελίσσια και οι βασίλισσες που δημιουργούνται από σμηνουργίες αναπαράγουν το πρόβλημα ,αυτό δείχνει ότι η βασιλοτροφία στην μελισσοκομία είναι το καταλυτικό και επιτακτικό στοιχείο στην μελισσοκομική τακτική.







Η συγκεκριμένη ανάρτηση ψηφίστηκε ως μία από τις 10 καλύτερες μελισσοκομικές αναρτήσεις σε blogs μέσα στο 2010, σε διαγωνισμό που προκηρύχθηκε από το μελισσοκομικό forum "Melissologia H.B.F."

Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Παγκόσμιο Συνέδριο στην Κρήτη.

Η Διεθνής Επιτροπή για το Μέλι της Απιμόντια (International Honey Commission Apimondia), ο Ενιαίος Φορέας Μελισσοκόμων Κρήτης, η Επαγγελματική Οργάνωση Μελιού, & Λοιπών Προϊόντων, η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών διοργάνωσαν με επιτυχία Παγκόσμιο Διεθνές Συνέδριο στα Χανιά μεταξύ 7-9 Απριλίου 2010 με τίτλο "International Symposium on Authenticity and Quality of Bee Products and the 2nd World Symposium on Honeydew Honey". http://www.honeydew-symposium.gr/





Οι ομιλητές αρκετοί και από πολλές χώρες επιστήμονες με ένα κοινό στοιχείο την αγάπη και την προσήλωση αλλά και την επιστημονική τους κατάρτιση στην υπηρεσία της μέλισσας και των προϊόντων της , στοιχείο ότι η μέλισσα εμπνέει , ενώνει και δραστηριοποιεί αρκετούς ανθρώπους ανά τον κόσμο .


Οι επιστήμονες απλοί, προσιτοί, ανθρώπινοι ,παρόλο την διαφορετική κουλτούρα.

Αρκετοί από αυτούς νέοι με όρεξη για δουλειά και νέες ιδέες.

Υπήρχε μια διάθεση για ανταλλαγή πληροφοριών, απόψεων, στοιχείων, για μια κοινή και παγκόσμια δράση πέρα από σύνορα, προσωπικές φιλοδοξίες και ιδιοτέλειες δείγμα ότι η κοινή δράση και η γνώση όταν μοιράζεται είναι δύναμη.

Παρουσιάστηκαν αρκετές εργασίες πολλές από αυτές, αρκετά εξειδικευμένες ,για μας που δεν έχουμε την κατάρτιση για να τις κατανοήσουμε ,τουλάχιστον στο εύρος που θα ήθελα προσωπικά, αλλά σου δίνουν το έναυσμα και την δύναμη να προχωρήσουμε πάνω στην μελισσοκομία που μας ενδιαφέρει, ένα βήμα παραπέρα και να βγάλουμε τα σωστά συμπεράσματα, σίγουρα κάποιες απορίες μου λύθηκαν και πιο πολλές δημιουργήθηκαν.

Ακούστηκε κάποια στιγμή στην αίθουσα, ότι είναι ανησυχητικό ότι άνθρωποι που ασχολούνται με την μελισσοκομία ένα χρόνο ,κάνουν τα ίδια πράγματα με μελισσοκόμους που ασχολούνται 30 χρόνια, δείγμα ότι στην μελισσοκομία δεν υπάρχει δόγμα όλα είναι σε ρευστότητα και όλα υπό αμφισβήτηση και σκοπός μας είναι μέσα από την έρευνα ,την γνώση την δουλειά ,την προσπάθεια ,μέσα από τέτοιες ενέργειες σαν αυτό το συνέδριο να συνειδητοποιήσουμε, ότι η μάχη για την ανακάλυψη της αλήθειας ,γύρω από την μέλισσα πρέπει να είναι διαρκής και συνεχής.

Μειονεκτήματα του συνεδρίου ήταν η μικρή για μένα συμμετοχή από Έλληνες μελισσοκόμους που περίμενα να είναι πολλοί περισσότεροι ,και σε κάποιες εργασίες που για μένα ήταν πολύ ενδιαφέρουσες δεν υπήρξε συνέχεια με ερωτήσεις και απορίες που σίγουρα θα υπήρχαν.

Ακούσαμε λοιπόν εργασίες από την Ρωσία, Ινδία , Πορτογαλία , Ιταλία , Γαλλία , Σλοβενία , Ισπανία , Καταλονία , Γκραν Κανάρια, Ελλάδα , Τουρκία , Πολωνία , Σλοβακία, Βραζιλία, Γερμανία , Αυστρία , Κροατία ακούσαμε για την Πρόπολη , την Γύρη , τον Βασιλικό πολτό το Μέλι για τα διάφορα συστατικά τους , για μεθόδους ανάλυσης ,μελέτες για τις μέλισσες , για τα φυτά και τα δέντρα που μας δίνουν μέλι, γύρη και πρόπολη, για τα έντομα όπως ο Εργάτης του πεύκου.
Παράλληλα διεξαγόταν σε άλλη αίθουσα και το εντομολογικό συνέδριο που και εκεί ειπώθηκαν πολύ σημαντικά πράγματα με αρκετό ενδιαφέρον ,καθώς η μέλισσα χρησιμοποιεί τα διάφορα έντομα που παράγουν μελιτώματα σαν εργαλείο για να συλλέξει το μέλι μελιτωμάτων, άρα πολύ σημαντικό είναι να ξέρουμε τον βιολογικό κύκλο και γενικά την συμπεριφορά αυτών τον εντόμων και την σχέση τους με τις μέλισσες








Εδώ είναι μερικές διαφάνειες από το συνέδριο.








































Και εδώ μερικά Πόστερ που ήταν αναρτημένα στην αίθουσα υποδοχής.


















Μερικές φωτογραφίες από τα διαλείμματα του συνεδρίου















Η βόλτα στα στενά του Ρεθύμνου



Το δείπνο στο Ρέθυμνο .

Φάγαμε και ήπιαμε


Χορέψαμε








Γελάσαμε


Τραγουδήσαμε



Το Τέλος του Συνεδρίου το "κύκνειο άσμα"



Ελπίζω να σας μετέφερα λίγο στο κλίμα του Συνεδρίου, έχω κρατήσει και μερικές σημειώσεις με λεπτομέρειες από τις εργασίες που για μένα είχαν αρκετό ενδιαφέρον , δεν ξέρω αν είναι σωστό να τις δημοσιοποιήσω αλλά θα προσπαθήσω να κάνω μια απόπειρα σε επόμενη ανάρτηση.