Ένα πολύ σημαντικό προϊόν της Κρητικής γης είναι και το ελαιόλαδο, έχουμε περιγράψει σε προηγούμενη ανάρτηση πως γίνεται η συλλογή των ελιών
Ράβδισμα "Το μάζεμα των ελιών"εδώ βλέπουμε την βελτίωση της ηλεκτρικής βέργας που χρησιμοποιούμε για το ράβδισμα για πιο αποτελεσματικό μάζεμα και για να μην ρίχνουμε πολλά φύλλα και κλαδιά από τα ελαιόδεντρα που είναι πολύ σημαντικό γιατί μειώνει το φαινόμενο της παρεντεφορίας που εμφανίζει η ελιά δηλαδή το φαινόμενο να έχουμε μετά από μια χρονιά με πολύ παραγωγή η επόμενη χρονιά να είναι πολύ μικρή η και μηδενική η παραγωγή σε συνδυασμό πάντα με τις καιρικές συνθήκες αλλά και με τις επεμβάσεις που έχουμε κάνει στα ελαιόδεντρα .
εδώ βλέπουμε και τις 2 εκδοχές
αυτή είναι η γεννήτρια που μας δίνει το ρεύμα 12v για να δουλέψουν οι βέργες
Ο καρπός της ελιές που συλλέγεται αναγκαστικά έχει φύλλα και κλαδιά τα κλαδιά πρέπει να τα διαχωρίσουμε από τον καρπό τα φύλλα δεν μας ενδιαφέρουν και τόσο καθώς αυτά θα αφαιρεθούν από το εργοστάσιο με την βοήθεια του αέρα υπάρχουν ειδικά κόσκινα για αυτή την δουλειά προσωπικά θεωρό πιο εύκολη και φτηνή λύση αυτή την πλαστική τσουγκράνα που κάνει πολύ καλή και γρήγορη δουλειά.
Ο καθαρισμένος από κλαδιά ελαιόκαρπος μπαίνει σε μεγάλα τσουβάλια (φάρδους)
Αφού με ένα τσιγκάκι γεμίζουμε τα τσουβάλια
και αφού γεμίσουμε τους φάρδους παίρνουμε σπάγκο και σακοράφα και το ράβουμε
με το ράψιμο επιτυγχάνουμε μεγαλύτερη χωρητικότητα ανά σακί
Για την μεταφορά των ελιών μέχρι το αυτοκίνητο χρησιμοποιούμε ένα μηχανοκίνητο τρίτροχό αρκετά δυνατό το ονομάζουμε "εργάτη" ή "'γαϊδουράκι" βοηθάει αρκετά ώστε να μην έχουμε προβλήματα με την μέση μας από το βάρος .
Το μηχανάκι αυτό μπορεί να λειτουργήσει και σαν γεννήτρια και να λειτουργεί και τις ηλεκτρικές βέργες που χρησιμοποιούμε για το ράβδισμα.
εδώ εν δράση
Υπάρχει και η έκδοση σε 4χ4 με προς πίσω κίνηση και για πιο δύσκολες καταστάσεις
Τα 2 τιμόνια δεξιά είναι για να στρίβουμε
αυτές οι μηχανοκίνητες κατασκευές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πιστεύω και για την μεταφορά κυψελών θα το δοκιμάσω κάποια στιγμή και θα σας πω την γνώμη μου .
μετά στο φορτηγάκι
και αμέσως στο ελαιουργείο είναι πολύ σημαντικό οι ελιές να αλέθονται όσο πιο γρήγορα γίνεται μετά την συλλογή έτσι επιτυγχάνουμε καλύτερη ποιότητα λαδιού.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η
ποιότητα του
ελαιολάδου εξαρτάται από την
άμεση επεξεργασία του ελαιοκάρπου και την
καθαριότητα των μηχανημάτων του ελαιοτριβείου.
Συγκεκριμένα, η
ποιότητα του
ελαιολάδου είναι
αντιστρόφως ανάλογη του
χρόνου που μεσολαβεί από τη στιγμή της
ελαιοσυλλογής μέχρι την επεξεργασία του ελαιοκάρπου στο
ελαιοτριβείο: όσο πιο
μικρό είναι το
χρονικό διάστημα μεταξύ
ελαιοσυλλογής και επεξεργασίας στο
ελαιοτριβείο, τόσο
μικρότερη είναι η
οξύτητα του παραγόμενου ελαιολάδου,
μεγαλύτερη η περιεκτικότητά του σε
πολυφαινόλες (ελαιοευρωπεΐνη) και πιο
έντονα τα
αρώματά του, με τελικό αποτέλεσμα την
καλύτερη ποιότητα του παραγόμενου
ελαιολάδου
Οι ελιές ζυγίζονται και πηγαίνουν σε μια μεταλλική χοάνη όπου ανεβαίνουν για να γίνει ο διαχωρισμός από τα φύλλα.
ο καρπός μετά πλένεται
στραγγίζεται
μετά αλέθεται στους σπαστήρες για να γίνει σαν ζύμη
μετά στους μαλακτήρες όπου γίνεται η επεξεργασία της ζύμης
για 25-45 λεπτά ανάλογα με το είδος της ελιάς
μετά πηγαίνει για φυγοκέντριση όπου διαχωρίζεται το λάδι από τα στερεά κατάλοιπα
Τα στερεά υπολείμματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως
ζωοτροφή,
καύσιμη ύλη,
βελτιωτικό εδάφους - λίπασμα Η "πυρήνα" όπως ονομάζεται αποτελείται από το κουκούτσι, την ψύχα ελιάς, την υγρασία που προκύπτει από την επεξεργασία της ελιάς και λάδι σε ποσοστό 3%-4%.
το λάδι που προκύπτει τουλάχιστον στην περιοχή μας είναι ένα λάδι εξαιρετικά παρθένο με οξύτητα 0,3 -0,5
Το λάδι μπορείς να το αφήσεις στο εργοστάσιο σε ανοξείδωτες δεξαμενές από όπου θα το πάρουν οι έμποροι ελαιολάδου που συνήθως είναι συνεταιρισμοί και ενώσεις .
Διαφορετικά μπορείς να το πάρεις για το σπίτι σε ειδικά δοχεία των 50 κιλών περίπου.
Δυστυχώς οι έμποροι το παίρνουν πολύ φτηνά 2,10 έχει σήμερα το κιλό που συνήθως δεν καλύπτονται ούτε καν τα έξοδα παραγωγής ,το λάδι αυτό το παίρνουν συνήθως οι Ιταλοί για να βελτιώνουν την ποιότητα των δικών τους, στο καταναλωτή το καλό λάδι φτάνει πολύ ακριβό και μάλιστα σαν λίτρο και όχι με το κιλό καθώς ένα λίτρο λάδι είναι περίπου 915 γραμμάρια.
Το εργοστάσιο κρατάει περίπου το 10 % του λαδιού που παράγεται χρειάζονται περίπου 5 κιλά ελαιόκαρπου για την παραγωγή ενός κιλού ελαιολάδου.
Δείτε εδώ την όλη διαδικασία