Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Έλενχος της Βαρρόα χωρίς άνοιγμα της κυψέλης

Το παράσιτο βαρρόα αποτελεί για μένα και πιστεύω για πολλούς μελισσοκόμους το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα, ιδιαίτερα στην οργανική μελισσοκομία. Η παγίδευση του κηφηνογόνου είναι μια μέθοδο που βοηθάει, αλλά από μόνη ,της δεν είναι αρκετή πιστεύω και με την μέχρι τώρα εμπειρία μου, είναι μια διαδικασία επίμονη και χρονοβόρα. Στο διαδίκτυο έχω δει μια έξυπνη μέθοδο, που πιστεύω ότι έχει αρκετό ενδιαφέρον. H μετάφραση έχει γίνει αυτόματα από τον μεταφραστή της Google.

MiteZapper®

Μια επαναστατική τεχνολογία και μέθοδο που θανατώνει το άκαρι

βαρρόα (varroa destructor)

ΧΩΡΙΣ ΧΗΜΙΚΑ!

Η τεχνολογία του Μite Zapper συνδυάζει τη βιολογία του άκαρι με απλούς κανόνες φυσικής για να εξοντώσει μία από τις πιο επικίνδυνες απειλές της μέλισσας, τη μάστιγα του varroa mite.

Έχει δοκιμαστεί στα εργαστήρια και στην ύπαιθρο, πλέον των πέντε ετών με επιτυχία, και εξοντώνει το 85 – 95% των άκαρι βαρρόα ΧΩΡΙΣ ΧΗΜΙΚΑ.

Μόλις οι μέλισσες σφραγίσουν τα κελιά, ο μελισσοκόμος συνδέει το τελάρο του Mite Zapper με τον πίνακα έλεγχου και εν συνεχεία συνδέει τον πίνακα με μπαταρία 12 Βολτ για 8 λεπτά.

Ο ηλεκτρισμός παράγει αρκετή θερμότητα ώστε να θανατώσει τούς κηφήνες μαζί με τα (varroa mites). Οι μέλισσες κατόπιν καθαρίζουν τα κελιά από τούς ψόφιους κηφήνες και τα άκαρι σε διάστημα 24-36 ωρών. Το Mite Zapper είναι κατόπιν πάλι έτοιμο για να γεννήσει η βασίλισσα δεύτερη φορά.

Tο Mite Zapper εφαρμόζεται κάθε 23-25 μέρες κατά τη διάρκεια της περιόδου που οι μέλισσες δημιουργούν κηφήνες, περίπου 4-5φορές το χρόνο, ανάλογα με τη περιοχή που έχετε τα μελίσσια.

Πως Λειτουργεί

Το Mite Zapper έχει κατασκευαστεί από δύο τελάρα με κυψέλες κηφήνων και ανάμεσα στα δύο τελάρα υπάρχει ένα θερμαινόμενο στοιχείο. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα varroa mites προτιμούν τα κελιά των κηφήνων 10-12 φορές περισσότερο από τα κελιά των εργατριών μελισσών.

Το Mite Zapper τοποθετείτε στη κυψέλη όπως ένα κοινό τελάρο, στη τρίτη θέση από δεξιά ή από αριστερά, διότι εκεί προτιμούν οι μέλισσες να χτίζουν τα κελιά των κηφήνων. (βλέπε εικόνα)

Πλεονεκτήματα

· ΧΩΡΙΣ ΧΗΜΙΚΑ

· Θανατώνει τα varroa mites μέσα στη κυψέλη στη πηγή αναπαραγωγής.

· Δεν μολύνει τα προιόντα της κυψέλης με βλαβερές ουσίες.

· Χρησιμοποιείται κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες εξωτερικής θερμοκρασίας.

· Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και όταν οι κυψέλες είναι στο μελίσσι.

· Μετά την εγκατάσταση του ΜiteZapper®δεν χρειάζεται να ανοιχτεί πάλι και να ενοχληθεί το μελίσσι για να εφαρμοστεί η θεραπεία.

· Ενώ τα χημικά γίνονται ολοένα και πιο ανενεργά λόγω της αυξημένης αντίστασης που έχουν αποκτήσει τα varroa mites,σε αυτά, το Mite Zapper θα συνεχίζει να είναι αποτελεσματικό κάθε χρόνο λόγω της τεχνολογίας και της καινοτομίας του.

· Ασφαλές στη χρήση, χωρίς να χρειάζονται ειδικά εργαλεία.

· Μπορείτε να το αφήσετε στο μελίσσι όλο το χρόνο.

· Ιδανικό για οργανική μελισσοκομία.



Σφραγισμένα Drone κελιά (γόνου)

έτοιμα για Zapping


Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο






Πηγή : http://www.mitezapper.com/