Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Θεραπεία με θυμόλη κατά της Νοζεμίασης


Είναι απαραίτητο να κάνουμε θεραπεία για την Νοζεμίαση  στα μελίσσια μας την αρχή της άνοιξης, μέσα λοιπόν Φλεβάρη, ξεκίνησα την θεραπεία με κρυσταλλική θυμόλη.
(Διαλύουμε  1 γραμμάριο θυμόλη σε λίγο καθαρό οινόπνευμα και αυτό γιατί η θυμόλη δεν είναι υδατοδιαλυτή   και την προσθέτουμε σε 15 λίτρα σιρόπι, που έχουμε φτιάξει με κρυσταλλική ζάχαρη από ζαχαρότευτλα και νερό σε αναλογία ένα προς ένα.)

 


Στη συνέχεια γεμίζω πλαστικά μπουκαλάκια νερού 0,5 του λίτρου και αφού ανοίξω μια μικρή τρύπα με μια βίδα, στο μπροστινό μέρος του μπουκαλιού ,το τοποθετώ με την τρύπα προς τα κάτω, ανάμεσα στους κηρηθροφορείς , την αρχή θα τρέξει  λίγο σιρόπι ,αλλά μετά  σταματάει να τρέχει, φτάνει βέβαια να έχουμε βιδώσει καλά το καπάκι και να μην υπάρχει κάποια άλλη τρύπα στο μπουκάλι και ιδιαιτέρα στο πάνω μέρος.


Τοποθετούμε το μπουκαλάκι με το πώμα προς την είσοδο της κυψέλης, έτσι ώστε αν έχουμε δώσει ελαφριά κλίση της κυψέλης προς την είσοδο, (όπως είθισται  να γίνεται για να μην μπαίνει το νερό της βροχής μέσα στην κυψέλη ) έχουμε εξασφαλίσει ότι οι μέλισσες θα καταναλώσουν όλο το σιρόπι.
 

 Για να είμαι σίγουρος ότι η τρύπα θα πέσει στο κενό και όχι πάνω στο ξύλο την ανοίγω πάνω σε μια γραμμή που κάνει, σαν ραφή κάθετη το μπουκάλι και από τις 2 μεριές, βλέποντας από πάνω την γραμμή τοποθετώ το μπουκάλι χωρίς να ψάχνω την τρύπα, το μπουκάλι το τοποθετούμαι εκεί που είναι ο γόνος , ιδιαίτερα αν το μελίσσι είναι μικρό και ο καιρός δεν είναι καλός. Ταυτόχρονα τοποθετώ και δυο μικρές πέτρες ,δεξιά και αριστερά, για να σιγουρευτώ ότι το μπουκαλάκι θα παραμένει στη θέση του, καθώς είναι στρογγυλό.Να μου πείτε γιατί χρησιμοποιώ στρογγυλά μπουκαλάκια αφού υπάρχουν και τετράγωνα ; Αυτά μπορώ να βρω εύκολα, όσα θέλω και δωρεάν.

 
Μετά από 2-3 μέρες ξαναπάμε και βλέπουμε ότι έχουν αδειάσει τα μπουκαλάκια, μόνο κάποιοι υδρατμοί έχουν μείνει στην πάνω μεριά του μπουκαλιού, είναι μάλλον από την ζέστη που έχουμε μέσα στην κυψέλη και ιδιαίτερα στην περιοχή που υπάρχει γόνος , καλό είναι λοιπόν να αλλάξουμε και να βάλουμε νέα μπουκαλάκια που δεν έχουν ξαναχρησιμοποιηθεί στην κυψέλη ,αν θέλουμε να συνεχίσουμε την  θεραπεία , το καλό με την θυμόλη είναι ,ότι λειτουργεί και σαν  συντηρητικό για το σιρόπι , αυτή ήταν η πρώτη χρήση της θυμόλης, σαν ένας τρόπος για να μην ξινίζει το σιρόπι, σε περίπτωση που οι μέλισσες καθυστερήσουν να το   καταναλώσουν, εκεί είδαν ότι μελίσσια που είχαν καταναλώσει θυμόλη δεν είχαν νοζεμίαση.



Προσοχή λοιπόν, μην χρησιμοποιούμε ,πολλές φορές τα ίδια μπουκαλάκια και ιδιαίτερα αν δεν περιέχουν θυμόλη, γιατί κάποια στιγμή θα πρασινίσουν και αντί για καλό θα κάνουμε ζημιά στα μελίσσια μας. Τώρα αν δούμε ότι καθυστερούν να το καταναλώσουν, το μελίσσι αυτό ίσως έχει πρόβλημα, ή  είναι αρκετά αδύναμο.


Τα πλεονεκτήματα αυτού του τρόπου για μένα είναι τα εξής :

α)Μια αποτελεσματική θεραπεία κατά της νοζεμίασης που φτάνει αν συντρέχουν και άλλοι παράγοντες  μέχρι και 96%.
β) Ακόμα και αν δεν έχουμε πρόβλημα, λειτουργεί προληπτικά χωρίς παρενέργειες.
γ) Λειτουργεί παράλληλα και σαν διεγερτική τροφοδοσία και   αυξάνει την γέννα της βασίλισσας .
δ) Καλύπτει τις ημερήσιες διατροφικές  ανάγκες  του μελισσιού και δεν αποθηκεύεται.
ε) Η θυμόλη δεν έχει παρενέργειες, ειδικά αυτή την εποχή, δεν πρέπει όμως να χρησιμοποιείται όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι πάνω από 28 βαθμούς Κελσίου. 
ζ) Μικρό κόστος καθώς χρειαζόμαστε 1 μόνο γραμμάριο στα 15 λίτρα και  φτάνει για 30 μελίσσια ακόμα και αν βάλουμε παραπάνω,(έχω βάλει μέχρι και 1 γραμμάριο στο λίτρο)  αυτό που κάνει είναι όσο αυξάνουμε την δοσολογία τόσο καθυστερεί  το μελίσσι να το καταναλώσει, ίσως αυξάνει λίγο την επιθετικότητα του μελισσιού, αλλά ενεργοποιεί και το ένστικτο αυτοκαθαρισμού του. 
η) Η θυμόλη βοηθάει παράλληλα και στο έλεγχο της βαρρόα ,πολλά σκευάσματα κατά της βαρρόα περιέχουν σαν κύρια δραστική ουσία την θυμόλη.
θ) Ενδείκνυται και για την βιολογική μελισσοκομία ,η θυμόλη λειτουργεί  ,όπως τα οξέα άρα δεν έχουμε το ενδεχόμενο που ισχύει με τα φάρμακα ,να αποκτούν ανθεκτικότητα τα παθογόνα της μέλισσας.
ι) Δουλεύει πιο άμεσα και πιο αποτελεσματικά, σε σχέση με την θυμόλη που μπαίνει στα διάφορα ζυμάρια. 
κ) Μπορούμε να τροφοδοτούμε όποια ώρα θέλουμε ,χωρίς να έχουμε το φόβο της λεηλασίας, είναι πολύ καλή λύση για μελισσοκόμους,που δεν μπορούν αν πάνε βράδυ  να τροφοδοτήσουν.


 Μια θεραπεία που θα καλύπτει τον βιολογικό κύκλο της μέλισσας 7 φορές κάθε 3 μέρες πιστεύω ότι είναι αρκετό για να έχουμε υγιές μελίσσια.

Φέτος δείχνει να είναι μια πολύ καλή χρονιά για τις μέλισσες  χτίζουν αρκετά  καλά.


 


Ο Γόνος αρκετός με  πάρα πολλούς κηφήνες ,από πολύ νωρίς ,που σημαίνει μια χρονιά με πολλές σμηνουργίες ,γιαυτό θέλει επαγρύπνηση , πιστεύω ότι είναι μια καλή χρονιά αν θέλουμε να αυξήσουμε τα μελίσσια μας.


Η καλή ανάπτυξη οφείλεται στις καλές και πολλές βροχοπτώσεις του χειμώνα, η βροχή φέτος ήταν ποτιστική , η συνεχής υγρασία στο έδαφος έχει κάνει την κάθε ανθοφορία της εποχής να βρίσκεται στο απόγειο της.



Ας ελπίσουμε να συνεχίσουν το ίδιο καλά οι καιρικές συνθήκες, καθώς ξέρουμε ότι είναι τον παν για μια αποτελεσματική και χωρίς προβλήματα μελισσοκομική χρονιά.



Μερικές ακόμα φωτογραφίες για να δούμε πόση φαντασία, έμπνευση και καλλιτεχνικό κριτήριο έχει η φύση , που τόσο εμείς οι άνθρωποι έχουμε σχεδόν χάσει.














10 σχόλια:

Θωμάς είπε...

Την μέθοδο με τα μπουκαλάκια την δοκίμασα μόνο μια φορά. Είναι πολύ κουραστική. Κάθε μελίσσι χρειάζεται 3-4 λίτρα σύμφωνα με το ΑΠΘ από το μείγμα με το 1 γραμ. Άρα 8 περίπου γεμίσματα για το κάθε μελίσσι και 240!!! γεμίσματα για 30 μελίσσια. Ένα μεγάλο δοχείο πλαστικό, με λίγες τρύπες στο καπάκι μου έδωσε την λύση με μόνο μια τροφοδοσία με μόνο μειονέκτημα ότι χρειάζεται ένα πάτωμα ( επιπλέον ) άδειο για να το καλύπτει.

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα σε ολους. θελω να κανω μια ερωτηση σε σενα η οποιος αλλος γνωριζει.σημερα πηγα στα μελισσακια μου και κατι με ανησηχησε.στις περισοτερες κυψελες παρατηρησα πολες ψοφιες μελισες κατω στο χωμα.περιπου 1 χουφτα μελισσες(ενωμενες οι δυο παλαμες των χεριων).ειναι φυσιολογικη αυτη η ποσοτητα;Η προκειτε για καποια δηλητηριαση;να προσθεσω οτι ειχα κανει καποια ταισματα σε σιροπι με κρυσταλικη θυμολη με δοσολογια τετοια που προτεινουν οι περισσοτεροι.επισης η μελισσες μου ειχαν ξεχειμωνιασει πολυ καλλα με αποτελεσμα γρηγορα να γινουν 10ρες ετσι ανεβασα οροφους περνοντας 2 γονους απο κατω βαζοντας στο 2 και στο 9 αχτιστες κυρηθρες και ακομα στον οροφο αχτιστες κυριθρες γιατι δεν ειχα αλλες.ομως με το που σηκωσα οροφο οι κυψελες σαν να χασαν τη συνοχη τους δεν γενανε οπως πριν βαζουν γυρες στην μεση του εβρυοθαλαμου ,γεναν λιγο στο καθε πλαισιο κ.τ.λ.να σειμειωσω οτι τροφοδοτω με σιροπακι εδω και ενα μηνα και οτι οταν ανεβασα οροφο ειχα περιπου 7-8 γονους.δεν πιστευω οτι ειναι απο θεμα κρυοθ γιατι οι μελισσες ειναι στην κρητη.και οτι εγινε περιπου το ιδιο και περισσυ.τι κανω λαθος;

galifabee είπε...

Δεν είναι φυσιολογικό τόσες ψόφιες μέλισσες , οι μέλισσες που πεθαίνουν φυσιολογικά πάνε μακριά από την κυψέλη , δεν επιβαρύνουν την κυψέλη ούτε με τον θάνατό τους,ή πέθαναν για κάποιο λόγο μέσα στην κυψέλη και οι μέλισσες τις έβγαλαν έξω ή οι μέλισσες τις σκότωναν πριν μπουν ,οι μέλισσες σκοτώνουν τις συλλέκτριες που μυρίζουν φυτοφάρμακο για να κρατήσουν την κυψέλη καθαρή, το πιο πιθανόν μάλλον να είναι δηλητηρίαση από ράντισμα για τα αγριόχορτα, δες μήπως κάποιος κοντά στις μέλισσες έχει ραντίσει τις ελιές του, γιατί είχαν πολλά χόρτα, είναι η εποχή τώρα που ραντίζουν γιαυτό τον λόγο , δεν ξέρω μήπως έγινε λεηλασία από απρόσεκτο τάισμα αλλά τέτοια εποχή με τέτοια αφθονία έξω δεν ασχολούνται με ψίχουλα, υπάρχει περίπτωση να είναι από τοξική γύρη π.χ από πικροδάφνη αλλά είναι σε λίγες κυψέλες και για λίγες μέρες μέχρι να το πάρουν χαμπάρι και να σταματήσουν να μαζεύουν την συγκεκριμένη γύρη , από την θυμόλη δεν πρέπει να είναι αν έκανες σωστά αυτό που έπρεπε , μην ανεβάζεις όμως γόνους πάνω είναι σαν να βιάζεις την βασίλισσα την αναγκάζεις να ανέβη πάνω χωρίς να υπάρχει λόγος ανέβηκε πάνω δεν είχε χτισμένα να γεννήσει , αν θυμάσαι εδώ στην Κρήτη έκανε 15 μέρες με χαμηλές θερμοκρασίες και κράτησε τις μέλισσες μέσα , αφού η βασίλισσα είναι πάνω οι μέλισσες βάζουν γύρες στο έμβρυοθάλαμο άφησε την να ανέβη μόνη της όταν το κρίνει αυτή ,να είσαι σίγουρος ότι αυτή ξέρη καλύτερα από μας τι πρέπει να κάνει.

Ανώνυμος είπε...

σε ευχαριστω ,πιστευεις οτι θα ξαναπαρουν τα απανω τους αυτες οι κυψελες;

galifabee είπε...

φέτος φαίνεται να είναι μια πολύ καλή χρονιά τουλάχιστον μέχρι στιγμής οι μέλισσες έχουν χρόνο μπροστά τους μέχρι το θυμάρι αν οι βασίλισσες είναι καλές οι απώλειες θα καλυφθούν σύντομα αν έχουν χάσει πολύ πληθυσμό βγάλε τους ορόφους κατέβασε τους γόνους κάτω οι μέλισσες είναι πιο αποδοτικές όταν δουλεύουν σε μικρό χώρο φτάνει βέβαια να μην φτάσουν στα όρια τους ειδικά αυτή την εποχή , γιατί μετά σμηνουργούν.

Ανώνυμος είπε...

παιδια μια βοηθεια οποιος μπορει να μου πει.σε 2 επιθεωρησεις που εκανα το τελευταιο 10ημερο παρατηρησα το εξης:ενω ανοιγα την κυψελη και κυριως τις δυοροφες ,και προσθετα πλαισια η ανεβαζα καποια απο κατω και κατεβαζα καποια απο τον οροφο οταν τελειωνα πηγενα στην επομενη κυψελη.στην προοηγουμενη ομως κυψελη γινοταν ο χαμπος.πολλες μελισες ειχαν καταλαβει το καπακι και τις συτες εξαερισμου ,με αποτελεσμα μετα απο λιγο στην πορτα της κυψελης να εχουν πεσει πολλες μελισσες .το ιδιο εγινε και σε αλλες κυψελες.οι επιθεωρησεις εγινα 2 το μεσημερι,χωρις να τροφοδωτησω τιποτα σιροπια .υπαρχει περιπτωση αυτο να ειναι λεηλασια;κανω κατι λαθος και τι ωρες ειναι καλυτερες για επιθεωρηση αυτην την εποχη για να αποφυγω αυτο το προβλημα αν ειναι αυτος ολογος;ευχαριστω και περιμενω απαντησεις

galifabee είπε...

Έτσι όπως το περιγράφεις μοιάζει με τα αρχικά στάδια λεηλασίας μπορείς να μην τροφοδοτείς αλλά με το που πειράζεις την κυψέλη τρέχει μέλι από τις κηρήθρες, αυτό μυρίζει και κάνει τις μέλισσες από τις γειτονικές κυψέλες να ενδιαφέρονται, κανονικά αυτή την εποχή δεν έπρεπε να συμβεί αυτό, όμως μπορεί εκείνη την μέρα και ώρα να μην είχε νεκταροέκκριση, μήπως έχεις τις κυψέλες πολύ κοντά ? υπάρχει περίπτωση να μην έχουν μέλι μέσα στην κυψέλη και οι μέλισσες να πεινούν, καθώς έχουν μεγάλες ανάγκες ,λόγο του γόνου που εκτρέφουν και καταναλώνεται πολύ γρήγορα το μέλι , μήπως τις αφήνεις πολύ ώρα ανοιχτές? καλύτερα να κάνεις πιο γρήγορες όσο τον δυνατόν επιθεωρήσεις, χωρίς όμως απότομες κινήσεις , όταν βλέπεις τέτοια σημάδια καλύτερα να σταματάς και να επανέρχεσαι όταν έχουν ηρεμήσει τα πράγματα , βάζεις κάποια χόρτα στην είσοδο για να δυσκολεύεις λίγο τις μέλισσες να περνούν στο εσωτερικό , αν μπορείς ρίχνεις λίγο νερό στην είσοδο , καλό είναι να φράξεις τις σίτες εξαερισμού με λίγο χαρτοταινία , και δεν αφήνεις κηρήθρες έξω για πολύ ώρα.

Ανώνυμος είπε...

η κυψελες εχουν αποσταση περιπου 1 με 1.30cm .γονεται να σκωτοθουν τοσες πολες αν ειναι λεηλασια;παρατηρησα τεραστια μειωση πληθησμου σε καποιες κυψελες. η επιθεωρηση εγινε μεσημεριανη ωρα ,και ειχα αφησει πολη ωρα ανοιχτη την καθε κυψελη.παιζει να ειναι καμια δηλητηριαση;

Γιάννης είπε...

Κάνεις πολύ καλά που τονίζεις την επικινδυνότητα της νοζεμίασης. Όσο αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης, σας προτείνω να φτιάχνετε αφέψημα από φασκομηλιά και μετά να κάνετε το σιρόπι. Επίσης στο ίδιο σιρόπι βοηθάει πολύ και ο χυμός λεμονιών και ξεχάσαμε και τα σκόρδα που δεν αστειεύονται!

galifabee είπε...

Αγαπητέ Γιάννη ευχαριστώ για το σχόλιο σου χρησιμοποιώ μόνο μεθόδους που έχει γίνει σχετική έρευνα και υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση , μπορεί όλα αυτά που λες να βοηθούν δεν αμφιβάλω αλλά δεν ξέρουμε τις παρενέργειες που μπορεί να φέρουν στο μελίσσι , για το σκόρδο πάντως ρώτησα και δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν θετικά αποτελέσματα όσον αφορά την νοζεμίαση.