Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

ΠΑΝΑΓΙΑ ΧΑΡΑΚΙΑΝΗ



Η Παναγία  η Χαρακιανή 

 

  Όσοι  ταξιδεύουν από το Ηράκλειο Κρήτης προς τα Χανιά  , παρατηρούν μια περιτειχισμένη μικρή εκκλησούλα δίπλα στον εθνικό δρόμο, 2 χιλιόμετρα πριν  το Μπαλί. Είναι η Παναγιά η Χαρακιανή.

Ο θρύλος λέει ότι η αγία Ελένη βρήκε την εικόνα της "της  κοιμήσεως της θεοτόκου"  κάτω από ένα χαράκι "μεγάλος βράχος"











άφησε λοιπόν την εικόνα, μαζί με χρήματα, στους ντόπιους ,για να χτίσουν ένα εκκλησάκι ,  σε αυτή την θέση και θα ερχόταν την επόμενη χρονιά για να την εγκαινιάσουν .


Την επόμενη χρονιά, μόλις είδαν το καράβι της αγίας Ελένης ,να έρχεται με τον δικέφαλο αετό ,στα καταγάλανα νερά του Κρητικού Πελάγους , και καθώς δεν είχαν φτιάξει ακόμα το εκκλησάκι , σκέφτηκαν να πουν, ότι έπεσε θανατικό στο χωριό τους και ξόδεψαν όλα τα λεφτά, που τους είχε δώσει, στους γιατρούς , και ότι ακόμα και ο πρωτομάστορας τους  είχε πεθάνει.



Η αγία Ελένη τους συχώρεσε και τους έδωσε και άλλα χρήματα, ώστε να μπορέσουν να φτιάξουν την εκκλησία , και συνέχισε τον δρόμο της, για τα Ιεροσόλυμα για την εύρεση του Τιμίου Σταυρού .


Γυρίζοντας πίσω στο χωριό ,είδαν ότι ο πρωτομάστορας είχε πραγματικά πεθάνει , και έτσι επέσπευσαν το χτίσιμο του ναού . 


 Όσοι ταξιδεύετε λοιπόν στην Κρήτη και περάσετε από την Παναγία την Χαρακιανή κάντε μια στάση για ξεκούραση αξίζει τον κόπο.